Sap aanlengen met water en doen alsof dat goed voor ons is: zijn we gekke Henkie?

TeunColumns & verhalen

In een glas wordt sap gegoten, maar een deel gaat ernaast

Weinig producten in het supermarktschap verbazen mij nog, maar van de vruchtensappen van Van de Boom sap, sloeg ik stijl achterover. Het jaar is nog jong, maar toch wil ik het bedrijf nu al nomineren voor de marketingprijs van 2017. Zij lengen sappen aan met water, doen alsof dat goed voor ons is en vragen er de hoofdprijs voor. Als wij dat spul kopen dan zijn wij gekke Henkie. En dat zijn we natuurlijk ook. Hoe vaak hebben ons niet laten verleiden door een mooi plaatje en een glad praatje om de waar te kopen die de industrie ons voorschotelt?

Dat weet Van de Boom ook. Ik citeer hun website: ‘Wij proberen de Nederlandse levensmiddelenmarkt een beetje lekkerder en gezonder te maken’. Heel goed, maar hoe dan? Ze verkopen ‘appelsap met een scheutje water. 30 procent minder suiker dan appelsap.’ Als je op de achterkant kijkt, blijkt dat de drank voor 30 procent uit water bestaat. Toevallig zeg: 30 procent water, 30 procent minder suiker!

Blijft de vraag hoeveel een scheutje precies is: eenderde lijkt mij eerder een flinke scheut. Leonie Kortleve van Van de Boom: ‘Scheutje water vinden wij leuker klinken dan 33cl water. Het is niet de bedoeling om misleidend te zijn. Toch hebben we besloten om naar aanleiding van jouw kritische vragen bij de volgende verpakkingswijziging nog duidelijker op het pak te vermelden hoeveel water we hebben toegevoegd.’ Netjes.

Appelsientje doet hetzelfde met Appelsientje halfzoet. Een sap met ‘ruim 30 procent ‘minder fruitsuikers, 100 procent natuurlijk’. En: ‘Appelsientje Halfzoet bevat de juiste verhouding tussen Appelsientje sap en een scheut puur water.’ U raadt het al: die scheut ‘puur water’ is dertig procent van de drank. Ik vind het allemaal best, maar waarom is het zo duur? Een gewoon pak appelsap van Appelsientje kost per liter 1,25 euro en de halfzoet 1,39 euro! Je betaalt dus meer voor minder sap. Flink meer. Zeker als je naar het sap alleen kijkt: 70 procent van het gewone sap kost 87,5 cent. Een verschil dus van 51,5 cent. Die van Van de Boom kost 1,15 euro, dat is ook nog altijd 27,5 cent duurder dan Appelsientje puur sap. Kun je nagaan wat je voor het water betaalt.

Ik bel Appelsientje:

Ik zou verwachten dat halfzoet juist goedkoper zou zijn, met zoveel water erin?
‘Als je het puur op die manier bekijkt, zou je dat verwachten, maar hier worden wel meer soorten appelrassen gebruikt om de juiste verhoudingen te krijgen.’

Er zit ook nog natuurlijk aroma in, wat is dat?
‘Dat is een smaakstof, maar puur natuurlijk.’

Ook Van de Boom doet ‘natuurlijk aroma’ in zijn sap. Dat is gek spul: bij appelaroma is vrijwel nooit een appel in de buurt geweest en bij sinaasappel-aroma geen sinaasappel. Chemisch is er geen verschil met synthetische aroma’s, maar het klinkt wel beter. Marketing wil ook wat.

Wilt u sap met minder suiker, dan adviseer ik u het volgende: schenk een glas voor 2/3 vol met appelsap, houdt het onder de kraan en vul het tot net onder de rand met water. Doe 50 cent in uw spaarpot.

Afbeelding: 2968288 via Pixabay

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal