Spa blauw voor kids, eigenlijk gewone Spa

TeunColumns & verhalen

Het is, liet ik al eerder in deze rubriek zien, niet de bedoeling dat iedereen ongeacht sekse, religie of seksuele voorkeur maar alles eet en drinkt. Mannen bijvoorbeeld mogen van de fabrikant geen Optimel drinken en vrouwen geen Jupiler. Barbecuesaus van Remia is dan weer strikt voor mannen. Dan is er een masculiene tandpasta (‘Vrouwen houden niet van een sterke smaak’) en mannen- en vrouwenthee. Zelfs neussnuiten en oren schoonmaken zijn genderspecifieke bezigheden. Voor de galerij van holle frasen ontving ik foto’s van mannen- en vrouwenwattenstaafjes en een afbeelding van een Kleenex-verpakking met de tekst ‘mansize’. Hoezo snuiten mannen hun neus anders? Hebben ze meer of minder snot? Zijn mannenneuzen groter of kleiner dan die van vrouwen? Collega Sylvia Witteman zag de foto ook en had wel een idee. Volgens haar zijn deze tissues – hoe zeg ik het netjes?- niet bedoeld voor het spul dat bij de man uit de neus komt. Dat ik daar zelf niet was opgekomen!

Er is ook waar speciaal voor kinderen. Op snoep, koek en chips staan vaak plaatjes van K3, Kabouter Plop of andere Studio100-ellendelingen die ervoor moeten zorgen dat kleintjes zich krijsend in het gangpad van de supermarkt ter aarde storten om hun wanhopige ouders ertoe te bewegen deze rommel te kopen. Sommige vaders en moeders zijn daartegen niet bestand. Hun kinderen worden dik. Voor de galerij stuurde iemand mij een verpakking op die echter meer verbazing wekte: Spa blauw voor kids. Dat is Engels voor kinderen. Wat is hier, behalve dat er in vrolijke kleuren Kids op staat, kinderlijk aan? Zit er ander water in? Zoeter? Gezonder? Met extra groeihormonen? Bestudering van de flessen leverde geen antwoorden op. Worden we hier geflest of is de Spa blauw-Kidsvariant toch anders dan de andere Spa’s blauw? Ik belde met Spa.

‘Spa Informatielijn, met Danielle, waarmee kan ik helpen?’

Ik zag in de supermarkt Spa blauw voor Kids?
‘Jaaa?’

Ik vroeg mij af: wat zit daarin?
‘Uh.. gewoon, normaal, Spa. Alleen de verpakking is wat kleiner. Een fles is normaal zo groot, hè?’

Er staat ‘kids’ op, dus ik dacht dat deze alleen voor kids was?
‘Ja, nee, ja, niet alleen specifiek voor hen, maar het is gewoon een kleinere verpakking.’

Dus er zit niet iets speciaal kinderachtigs in?
‘Nee. Het is gewoon makkelijker vast te houden voor kinderen. Maar je kunt het als volwassene ook gewoon drinken, hoor.’

O, dat kan wel?
‘Ja.’

Als je een klein flesje hebt en er staat niet ‘voor kids’ op, dan kan iedereen toch gewoon zelf bepalen of hij het drinkt als kind of als volwassene?
‘Dat klopt, ja, ja.’

Zouden mensen niet begrijpen dat die flesjes handig zijn voor kinderen als je er niet ‘kids’ op zou zetten?
‘Dat is onze ervaring wel.’

De mensen zijn soms een beetje dom?
‘Nou, we zetten het er graag voor de duidelijkheid op.’

Dus het zou kunnen dat we straks met het hele gezin allemaal ons eigen specifieke flesje Spa hebben?
‘Ja.’

En dat zou Spa ook wel fijn vinden?
‘Ja, natuurlijk, ja!’

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal