Terwijl u geniet van uw geitenkaas, worden bokjes met bosjes tegelijk doodgemaakt

TeunColumns & verhalen

haantje

Enthousiast slingerde Stichting Wakker Dier de blijde boodschap in de ether: ‘Kipster is het eerste ei waar geen haantjes voor vergast worden. En vanaf nu exclusief te koop bij Lidl. Een super ei dus!’ Hoorde ik het goed? Zijn de dierenrechtenactivisten positief over een bedrijf dat dierlijke waar verkoopt? Opmerkelijk. Maar wat gebeurt er dan met die haantjes? Worden ze, met honderdduizenden tegelijk, losgelaten in de vrije natuur? Dat moet haast wel, als Wakker Dier er zijn zege aan geeft. Mijn dochter van acht meende te weten hoe het zit: ‘Ik heb het bij nieuwsbegrip gehad. Die beesten worden allemaal aan de dierentuin gegeven.’

‘En dan’, vroeg ik, ‘met duizenden tegelijk in een hok gezet? Dat is dan toch zo vol?’

‘Neehee, ze worden als voer aan de andere dieren gegeven.’ Ik moest lachen. Terwijl de klok luidde, moest de klepel ergens in al het nieuwsbegripgeweld (overigens fantastisch dat kinderen in deze tijden van nepnieuws zo’n vak krijgen) zoek zijn geraakt.

Een naïeve luisteraar van de Wakker Dier-spot zou kunnen denken dat de Kipsterhaantjes (over die naam zwijg ik liever) worden gespaard. Dat klopt niet. De jongste Van de Keuken had het dus niet helemaal mis. De hanenkuikentjes worden weliswaar niet vergast, maar wel gedood. Niet direct, maar na vijftien weken, dat scheelt. In alle andere legkipbedrijven (scharrel, biologisch, noem maar op) worden de mannelijke piepkuikentjes direct van de vrouwtjes gescheiden en vergast of door de shredder gehaald. Ik raad u aan het briljante filmpje van Jamie Oliver te bekijken, waarin hij een nietsvermoedend publiek schokt door dit proces te laten zien. Ignorance blijkt weer eens bliss. Wat betreft de dierentuin had mijn dochter het wel mis: de dode haantjes worden niet aan leeuwen en krokodillen gevoerd, maar aan ons, mensen. Lidl gaat niet alleen Kipster-eieren verkopen, maar ook hanenburgers.

Als je absoluut geen dierenleed kunt verdragen, laat staan er enige verantwoordelijkheid voor wilt dragen, is de stap van vegetariër naar veganist logisch. De grootschalige productie van eieren en melk gaat niet zonder het doden van dieren. Zelfs vegetariërs zijn daarmee indirect verantwoordelijk voor dierenleed. Dat heeft met die mannetjes te maken. Terwijl de vrouwtjes de eieren leggen en de melk laten vloeien die wij opdrinken of opeten als boter en kaas, zijn de kerels behoorlijk nutteloos. Als ze tot een soort behoren die wij niet lekker vinden, worden ze vaak als baby al zonder pardon vernietigd. Terwijl u geniet van uw geitenkaas, worden bokjes met bosjes tegelijk doodgemaakt. Ze zijn, net als die haantjes, een nutteloos bijproduct dat niemand wil.

Dat je als vegetariër geen vlees wilt eten, is logisch. Hen verwijten dat het nóg beter kan, is wat flauw. Zeker als je zelf wel vlees eet. Maar misschien is het een idee dat de hippe flexitariër- die minder vaak vlees eet en als hij het dan toch doet, kiest voor echt goed vlees – zijn tanden wat vaker in zo’n arm afgedankt mannetje zet, dat nu als rotzooi bij het oud vuil wordt gezet. Ze langer laten leven en opeten, getuigt van net iets meer respect en voorkomt verspilling. Eet haan en bok!

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal