Etenstijd! Hapklare culinaire zaken (2024)
Al twee jaar lang klinken Teun en Yvette door de oortjes van hun trouwe luisteraars. In de podcast Etenstijd! hoor je tips, verhalen en de antwoorden op talloze luisteraarsvragen over eten – genoeg om een boek mee te vullen. Van airfryer tot zeezout, dit boek snijdt culinaire zaken in hapklare hoofdstukjes aan. Ga het gastronomische alfabet stelselmatig af, of volg de tips van Teun en Yvette en blader kriskras door het boek.
Wat is de definitie van een goed restaurant, hoe vind je er een, en welke wijn bestel je dan? In welk seizoen oogst Yvette de artisjokken en met wat voor saus serveert ze die? In welk aanrechtkasteel stooft Teun altijd zijn bonen, en welke apparaten fossiliseren in zijn keukenkast? Je leest het allemaal in Etenstijd!
Yvette over Teun:
Teun is scherp, eerlijk, slim en altijd grappig. En of hij nu misstanden in de voedselindustrie onthult of zijn thuiskeuken induikt: het smaakt altijd naar meer, vandaar dat ik graag bij hem aan tafel zit.
Teun over Yvette:
Als Yvette met haar ongebreidelde enthousiasme en haar onmetelijke kennis over eten praat, dan kunnen wij niets anders doen dan luisteren, genieten en gaan koken.
De mens is een plofkip (2024)
Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten tot gevolg. De fabrikanten zeggen dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Maar is dat wel zo?
In De mens is een plofkip legt Teun van de Keuken de voedingsindustrie onder de loep en laat hij feilloos zien wat er misgaat. Maar hij biedt ook perspectief: met de juiste maatregelen is er een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk.
Bestel nu!Dit is geen Dieetboek (2022)
Wat is de zin en onzin van diëten? En welke lessen kun je eruit trekken voor een gezonde levensstijl?
We worden met z’n allen steeds zwaarder. We eten zo veel dat er nauwelijks tegenop te trainen valt. Om gezond en slank te zijn, draait alles om gezonde voeding en voldoende bewegen en voor zowel eten als sport is het devies: volhouden. Geen ‘dieet volgen’, met het vermaledijde jojo-effect tot gevolg, maar jezelf écht een nieuw leefpatroon aanmeten. Maar hoe dan? Wie is zijn leven lang gedisciplineerd?
Teun van de Keuken zet zijn tijdelijke bevliegingen aan de kant en gaat op zoek naar een manier om blijvend zijn leefpatroon te veranderen. In Dit is geen dieetboek probeert hij onder professionele begeleiding zeven populaire diëten uit – de Schijf van Vijf, keto, sport, vegan, intermittent fasting, een sapkuur en het puntendieet – en zet alles voor je op een rij.
Hoe werkt het? Wat zijn de grondbeginselen van elk dieet en wat zegt de wetenschap? Wat zijn de voor- en nadelen, valkuilen en tips? Teun neemt je mee langs diepe afgronden en momenten van grote euforie, obsessieve gedachtes, rode vlaggen en nieuwe inzichten. Lukt het hem een gebalanceerd eetpatroon te ontwikkelen dat hij een leven lang kan volhouden?
Bestel nu!De Supermarktsurvivalgids (2018)
Journalist, columnist en programmamaker Teun van de Keuken helpt je de beste keuzes maken in de supermarkt.
Teun van de Keuken is de best denkbare reisleider voor de supermarkt: de afgelopen jaren heeft hij enorm veel kennis opgedaan over de voedselindustrie en van die ‘insider tips’ kun jij nu profiteren. Teun voert je langs de belangrijkste bezienswaardigheden op de afdelingen van de grootgrutter en vertelt je waar je de grootste gevaren kunt verwachten.
Hij leert je ook van de gebaande paden af te wijken en door de marketingtaal op de verpakkingen heen te prikken zodat je nooit meer met onzinproducten thuiskomt: geen ambachtelijke fabrieksproducten volgens grootmoeders recept of ‘handgekookte’ chips uit een industriële ketel.
En deze gids staat boordevol praktische tips: hoe bereid je je voor (maak een lijstje!), wat moet je kopen en wat juist niet? Hoe lees je een etiket? En je krijgt ook achtergrondinformatie: waarom zijn eetrijpe avocado’s nooit eetrijp? Wat is bijvoorbeeld plakvlees en zijn pitloze druiven echt pitloos? Dankzij de eerste survivalgids voor de supermarkt kun je eindelijk goed geïnformeerd boodschappen doen en de juiste keuzes maken.
Bestel nu!Goed Volk (2017)
Amsterdam, eind jaren zeventig. Teuns ouders hebben het beste voor met de wereld. De schrijnende ongelijkheid in de maatschappij moet aan de kaak worden gesteld. Vooral voor Teuns vader is de juiste, linkse politieke opvatting allesoverheersend: het bepaalt wat hij leest, wat hij eet en wie zijn vrienden zijn. Eén verkeerde opmerking over ontwikkelingshulp, werklozen of krakers en het kan zomaar het einde van de vriendschap betekenen.
Teuns ouders mogen zich dan omringen met vrienden die allemaal hetzelfde zijn als zij – links, wit, artistiek en enigszins intellectueel – Teun sturen ze naar De Brug, een ‘volkse’ lagere school, zoals Teuns vader dat noemt. Een school vol plat pratende Jordanezen en migrantenkinderen, waar overleven belangrijker is dan een goed rapport. Op De Brug zal de jonge Teun meer leren over het leven dan zijn ouders lief is. Maar het biedt hun wel een uitgelezen kans om een duidelijk ideologisch statement te maken tegen de tweedeling in de samenleving. Dat statement was Teun.
Goed volk toont hoe het leven van een kind bepaald wordt door de ideologie van zijn ouders. Het is een persoonlijk en indringend verhaal van een niet zo typische Amsterdamse jeugd.
Bestel nu!Puur en Eerlijk (2015)
Teun van de Keuken koopt niet graag knollen voor citroenen. Ook geen citroenen voor knollen overigens. Hij houdt er niet van om bij de neus te worden genomen.
Als tegendraadse presentator, journalist en columnist van onder andere Keuringsdienst van Waarde, De Slag om Europa en Het Parool zit het stellen van kritische vragen hem in het bloed. In dit boek dompelt hij zich onder in vragen over het ware ‘Puur en Eerlijke’ leven.
Waarom is diervriendelijk niet meteen goed voor het milieu? Kun je een goed mens zijn zonder te lijden? Zaten al die E-nummers echt in oma’s recepten? Als geen ander kan Teun zich verbazen over de manier waarop wij als moderne consumenten heerlijk worden misleid.
Puur en eerlijk is het vrolijke verslag van een man die het goede probeert te doen in onze complexe wereld. Maar die daarin geregeld jammerlijk weet te falen.
Bestel nu!