We hoeven geen hippe trein; liever gewoon zo snel mogelijk

TeunColumns & verhalen

We hoeven geen hippe trein; liever gewoon zo snel mogelijk van A naar B

Elke treinreiziger weet dat er aan het vervoer op het spoor wel iets verbeterd kan worden, maar weinigen kunnen zo trefzeker te verwoorden waaraan het schort als Arne Lijbers van architectenbureau Mecanoo: ’De trein is nu maar gefocust op één enkele activiteit. Het is nu vooral een huls met stoelen die mensen van A naar B brengt.’ Beng, spijker op de kop! De trein is maar een saaie huls met stoelen die mensen van A naar B brengt. Net als een auto en een vliegtuig. Handig misschien, maar ook ontzettend fantasieloos. Daar moet meer mee kunnen. Een beetje architect, zeker van een gerenommeerd bureau als Mecanoo dat tot in het totalitaire China de macht aan de verbeelding weet te krijgen, neemt daar geen genoegen mee.Lees verder

De supermarktbranche als hypocriete hoeder van gezondheid

TeunColumns & verhalen

Het blauwe vinkje en het groene vinkje.

Je kunt veel van die supermarktjongens zeggen, dat doe ik ook geregeld, maar lef kun je ze niet ontzeggen. Laatst vond ik in mijn digitale brievenbus van Twitter een berichtje van hun brancheorganisatie, het CBL, met een licht verwijtende toon: ‘Partijen die destijds zo voortvarend waren om het #Vinkje af te schaffen, maken nu volstrekt geen haast met een alternatief. Dat moet er snel komen, we zijn straks 5 jaar verder. @MinVWS @Consumentenbond @Teunvandekeuken, uit die luie stoel, aan de slag!’ De Consumentenbond, het ministerie én ik moesten nu verdomme toch echt eens in actie komen. We hadden dat lieve Vinkje om zeep geholpen – door het kille internet heen voel je hoe woede en verdriet bij het CBL om voorrang strijden – en nu komen wij al jaren niet met een alternatief. Schande!Lees verder

In het AD: 9 supermarkttips van Teun

TeunIn de media

AD 9 tips supermarkt Supermarktsurvivalgids

Het AD geeft een lijstje met ‘negen smeuïge instinkers’ waar wij mensen intrappen als we door een supermarkt lopen. In Teuns nieuwe boek De Supermarktsurvivalgids leren we over de trucjes van winkels waardoor we extra veel kopen. Een van Teuns tips is de boodschappenkar te laten staan en voor het mandje te kiezen:

Met een karretje koop je meer spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Ons brein werkt nu eenmaal zo dat als we vijf producten in zo’n grote kar zien liggen, we dat een beetje ‘zielig’ vinden. Als je echter een mandje pakt – zo eentje dat je moet dragen – vóél je daadwerkelijk het gewicht van al die spullen die je daarna mee naar huis moet slepen.

Lees de andere tips in het artikel op de website van het AD. Dit artikel verscheen ook in alle aangesloten regionale titels (De Stentor, Brabants Dagblad, De Gelderlander, BN De Stem, Tubantia, Eindhovens Dagblad en PZC).

Teuns boek De Supermarktsurvivalgids is hier te koop maar ook te vinden in de boekhandel.

In Trouw: De supermarkt is een vileine instelling

TeunIn de media

Trouw Wim Boevink De Supermarktsurvivalgids

Wim Boevink las het net uitgebrachte boek van Teun over survivallen in de supermarkt. In Trouw schrijft hij een column over dit ‘afhaalpunt van een hoogtechnologische voedselketen, waarbinnen fijntjes is uitgedokterd waar onze grootste behoeftes liggen en hoe die te prikkelen’.

Het is allemaal maar holle verkooppraat, zegt Van de Keuken, maar ja, zo draait de wereld, zo verkoopt hij ook zelf een boek voor twintig euro, dat half zo dik en half zo licht had kunnen zijn, maar zo willen we het, van gemaksvoer tot luchtig verpakte lectuur.

Lees de column van Boevink over supermarkten en Teuns De Supermarktsurvivalgids via Blendle.

Teuns boek De Supermarktsurvivalgids is hier te koop maar is ook te vinden in de boekhandel.

Om echt iets te bereiken haal je die ‘tenminste houdbaar tot’- data van de verpakkingen

TeunColumns & verhalen

kat prullenbak

Waarschuwing! De inhoud van dit artikel kan als schokkend worden ervaren. Er zullen enkele vriendelijke woorden over Albert Heijn te lezen zijn. Haal rustig adem, help eerst uzelf voor u uw kinderen helpt en probeer eventuele spookrijders met lichtsignalen te waarschuwen. Als we allemaal kalm blijven, komt het allemaal goed. Zit u er klaar voor? Daar gaan we! Lees verder

In het ND: Teuns Supermarktsurvivalgids en het doordraaien van ‘imperfecte’ oogsten

TeunIn de media

Nederlands Dagblad Theanne Boer column De Supermarktsurvivalgids

In het Nederlands Dagblad een mooie column van Theanne Boer. Ze heeft het gehad met de supermarkt. Met het doordraaien van oogsten omdat de tomaatjes te gerimpeld zouden zijn en de pompoenen te pukkelig.

Ze las het boek van Teun over de supermarktwereld, winkels waarin consumenten zolang mogelijk binnengehouden moeten worden zodat je zoveel mogelijk koopt. Conclusie van Theanne Boer: ‘De afstand tussen mijn aanrecht en de schepping moet zo klein mogelijk zijn.’

Lees de column van Theanne Boer via Blendle of op de site van het Nederlands Dagblad.

Teuns boek De Supermarktsurvivalgids is hier te koop maar is ook te vinden in de boekhandel.

In NRC: gezond eten is simpel en saai

TeunIn de media

NRC Martine Kamsma Teun van de Keuken De Supermarktsurvivalgids

Martine Kamsma belde met Teun omdat de laatste een nieuw boek schreef: De Supermarktsurvivalgids. Op de vraag of Teuns jarenlange bemoeienis met de voedselindustrie in zijn televisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde iets heeft veranderd, antwoordt Teun:

Moeilijk te zeggen, maar mensen zijn wel kritischer geworden, ze stellen meer vragen. Dat wantrouwen is terecht, maar het slaat soms ook door, mensen bestoken me met de meest extreme ideeën over wat gezond of ongezond is. Ik ben helemaal niet extreem, ik denk dat het simpel en saai is. Met gevarieerd eten en de Schijf van Vijf kom je een heel eind.

Lees het gehele interview hier op de website van NRC.

Teuns boek De Supermarktsurvivalgids is hier te koop maar ook te vinden in de boekhandel.