Op dieet met Teun, deel 1: het ketodieet

TeunIn de media

op dieet met teun ketodieet

Iedere ochtend staat Teun op de weegschaal. Een gezond BMI jazeker, maar blij is hij niet met zijn spiegelbeeld: ‘Ik kijk in de spiegel en zie een buik die er op zich mee door kan. Toch ben ik ontevreden met wat ik zie: te dik, te weinig gespierd, niet mooi genoeg.’

Ook is Teun bang voor toekomstig overgewicht. Daarom zal hij dit jaar steeds een maand lang een ander dieet uitproberen en hierover verslag uitbrengen in de Volkskrant. Valt hij af? Is het vol te houden?

‘Is één dieet zaligmakend? Of kan ik uit alle voedingspatronen lessen leren die samen tot een nieuwe gezonde leefstijl leiden?

Dieet 1: het ketodieet

Teuns eerste poging is het ketodieet, een regime waarbij zeer weinig koolhydraten worden gegeten, maar wel veel groente, eiwitten en dierlijke vetten. Verboden zijn onder meer brood, pasta, fruit, suiker en alcohol.

De eerste week blijkt loodzwaar. Maar daarna zijn de constante honger en sloomheid verdwenen en blijkt het dieet redelijk goed vol te houden. Alternatieven met minder koolhydraten blijken prima te eten; de bloemkoolrijst en courgettepasta zijn blijvertjes.

Teuns smaak verandert zelfs door het ketodieet. ‘Alsof ik alles intenser waarneem. Veel voedsel vind ik te zout en inmiddels ben ik helemaal van suiker afgekickt.’

Irritaties

Een minpunt van het ketodieet is het constant moeten wegen van alles wat gegeten wordt om maar niet teveel koolhydraten binnen te krijgen. Het leidt tot irritatie in huize Van de Keuken. ‘Als ik mijn vrouw vraag of ik nog even een wortel mag wegen terwijl zij aan het koken is, ontploft ze bijna: ”Ik ben blij als dat stomme keto klaar is!” Stiekem leg ik de wortel op de weegschaal. Hij mag in het eten.’

Na een maandje keto is Teun een aantal kilo afgevallen en voelt hij zich ‘gereset’: hij gaat bewuster om met wat hij eet en is minder verslaafd aan suiker.

‘Het ketodieet is een uitstekend dieet om snel een paar kilo kwijt te raken, maar het lijkt mij niet geschikt voor de lange termijn. De hoeveelheid vlees staat me tegen, en het gebrek aan vezels en bepaalde vitaminen lijkt mij niet erg gezond. Ook maakt de afname in kracht en conditie dit dieet weinig aantrekkelijk.’

Verder lezen

Lees Teuns zeer uitgebreide verslag over zijn keto-maand hier op de website van de Volkskrant.

Deel dit bericht