Op dieet met Teun, deel 3: veganistisch dieet

TeunIn de media

Iedere ochtend staat Teun op de weegschaal. Een gezond BMI jazeker, maar blij is hij niet met zijn spiegelbeeld: ‘Ik kijk in de spiegel en zie een buik die er op zich mee door kan. Toch ben ik ontevreden met wat ik zie: te dik, te weinig gespierd, niet mooi genoeg.’

Ook is Teun bang voor toekomstig overgewicht. Daarom zal hij dit jaar steeds een maand lang een ander dieet uitproberen en hierover verslag uitbrengen in de Volkskrant. Valt hij af? Is het vol te houden?

‘Is één dieet zaligmakend? Of kan ik uit alle voedingspatronen lessen leren die samen tot een nieuwe gezonde leefstijl leiden?

Dieet 3: het veganistische dieet

Vijf weken eten zonder een spoortje dier. Teuns derde dieet is een veganistisch dieet; een maand lang zal hij geen enkel product afkomstig van een dier in zijn mond stoppen. Goed voor het milieu, en goed voor de diertjes.

Zou ik het kunnen volhouden om de rest van mijn leven geen dierlijke producten meer te eten?

Teun wil weten of hij afvalt door een veganistische levensstijl en of het hem lukt om voldoende van alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. En niet onbelangrijk voor een man die fanatiek is begonnen sporten: is zijn sportregime (driemaal krachttraining en eenmaal cardio per week) vol te houden zonder dierlijke eiwitten?

Smaaktechnisch is veganistisch voedsel in ieder geval geen straf voor Teun. Vegan eten en koken bevalt hem: ‘Dit project verbreedt mijn culinaire horizon en dat vind ik hartstikke leuk.’ Maar zal hij kunnen leren leven zonder kaas?

Eiwitten

Ingewikkeld voor de veganistische Teun blijkt het binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Voor iemand die het liever doet zonder poeders en pillen, ‘het liefst eet ik puur’, is het niet fijn om dagelijks scheppen proteïnepoeder te moeten toevoegen aan zijn dieet.

Het blijkt enorm lastig om én voldoende eiwitten te eten én niet te veel calorieën binnen te krijgen. Juist peulvruchten en noten, die eiwitrijk zijn, bevatten ook veel vet en zitten hoog in de calorieën. Mager vlees en magere zuivel zijn efficiëntere proteïnebronnen, waarvan je niet snel aankomt.

Lichaam en geest

En hoewel het sporten de veganistische Teun aanvankelijk nog prima afgaat, na een paar weken treedt het verval in: ‘Met gewichten die ik een paar weken geleden makkelijk optilde, heb ik opeens moeite. Alles moet op wilskracht.’

Ook Teuns stemming lijdt onder het gebrek aan dierlijke producten. ‘Na twee weken voel ik me steeds iets minder goed. Ik word slapjes, futloos en een beetje somber.’

Teun komt uiteindelijk tot de conclusie dat hij dierlijke eiwitten nodig heeft om gezond te kunnen leven.

Ik word geen veganist en dat voelt een beetje als een nederlaag…Wel ga ik mijn hoeveelheid dierlijke voeding drastisch verminderen.

Verder lezen

Lees Teuns hele verslag over zijn veganistische dieetmaand hier op de website van de Volkskrant.

En lees hier over Teuns eerste dieetmaand: het ketodieet.

En hier over Teuns tweede dieetmaand: het sportdieet.