Een ton op de bank saai? Wat een dedain

TeunColumns & verhalen

Mannenhanden omsluiten een klein spaarvarkentje

‘Daar zit je dan met je ton op de bank. Wel een beetje saai.’ Deze decadente, stuitende tekst hoorde ik onlangs voorbijkomen in een radiospotje. Saai om veel geld op je rekening te hebben? Slaapverwekkend? In andere reclame-uitingen van dit bedrijf zag ik ook nog een ton langskomen die ergens stond te verstoffen. De bezitter ervan was het geld bijkans vergeten.

Sukkels

Het zou je maar overkomen dat je zo veel geld hebt dat je je niet meer kunt herinneren dat je een dergelijk groot bedrag op de rekening hebt staan. Er gaat iets mis met onze maatschappij als er mensen zijn voor wie dat mogelijk is. En die mensen ook nog eens voor saai uitmaken. Sukkels. Want met dat geld kunnen ze nuttiger en leukere dingen doen: Make money smile!

Als ik de reclame mag geloven – wat je uiteraard nooit zomaar moet doen – zijn er twee problemen die het bedrijf wil oplossen met die ingekakte ton op de bank. Banken geven lage rentes, waardoor tonnen nauwelijks groeien. Die liggen te slapen en doen niks leuks. Ze moeten ‘in beweging komen’. Als je nu (met minimaal een ton) bij Make money smile-mensen belegt, krijg je een hogere rente. Met dat geld verstrekken zij weer leningen aan kleine ondernemingen (mkb’ers), die soms geld te kort komen voor hun bedrijfsvoering.

Het is voor een goed doel!

Bij gewone banken is het kennelijk vaak lastig leningen te krijgen. Die banken worden nu dus overgeslagen en het geld van mensen met een tonnetje te veel wordt gebruikt voor deze leningen. Hiermee kunnen ze ‘niet alleen een solide rente verdienen, maar ook direct bijdragen aan de groei van deze ondernemingen’. Het is dus nog voor een goed doel ook!

Hoe goed en sympathiek dit allemaal is en of bedrijven door die leningen uiteindelijk juist niet in de schulden worden gejaagd, kan ik niet beoordelen. Maar jongens, die tekst! Dat zal wel weer heel reclameachtig, provocerend en aandacht genererend bedoeld zijn. En het werkt, want ik schrijf er nu ook over. Dat vind ik ook vervelend en is vaker een probleem bij deze rubriek. Daarom noem ik de naam van het bedrijf ook niet, maar even googelen en je hebt hem gevonden. Speurwerk mag beloond worden.

Weinig bezit is niet saai, dat is stressvol

Het vermogensverschil in Nederland is groot. Deze krant schrijft over het CBS-rapport Materiële Welvaart, gebaseerd op gegevens uit 2022: ‘Van het totale vermogen van de Nederlandse huishoudens was 4 procent in handen van de laagste inkomens en 33 procent van de hoogste inkomensgroep. Huishoudens met een eigen woning bezaten 48,1 duizend euro (exclusief de waarde van de eigen woning, huurders in doorsnee 3,7 duizend, dus ruim 44 duizend minder. De laagste inkomensgroep had in doorsnee 1.000 euro aan bezit’. In doorsnee betekent dat sommige mensen nog minder hebben. Dat is niet saai, dat is stressvol.

De rijke Nederlander is helemaal niet de hardwerkende Nederlander

Het lullige is dat je met geld geld maakt. Met een ton op de bank kun je beleggen en slapend rijk worden. Dat loont meer dan werken. De rijke Nederlander is helemaal niet de hardwerkende Nederlander. Hard werken is voor losers. De rijke Nederlander is iemand die een saaie sukkel is als hij zijn geld niet laat groeien. De gemiddelde Nederlander, die keihard werkt om zijn huur te kunnen betalen, die kan zijn geld helemaal niet laten lachen. Die droomt van een ton op de bank. Wat een dedain.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant

Deel dit bericht

Afbeelding: Charles Thompson via Pixabay