130 kilometer per uur

TeunColumns & verhalen

botsing‘Alleen zuurpruimen zijn tegen 130 kilometer per uur. Dat is toch het beeld.’ Dit zei communicatiestrateeg Charles Huijskens in Het Parool. De strateeg vindt de verhoging van de maximumsnelheid slim bedacht. Met smaakt haalt hij een citaat van premier Rutte aan: ‘Iedere keer als je zo’n 130-bord ziet, denk je even aan het kabinet.’ Het liefst zou Rutte er de tekst ‘mogelijk gemaakt door de VVD’ bij laten zetten. Verkeersborden als reclameborden. Permanente campagne.

Ik ben een zuurpruim. Een zuurpruim zonder rijbewijs zelfs, dus waar bemoei ik mij mee. Het is toch fijn als we – nou ja, ik dan niet, maar mijn vrouw wel – eindelijk eens flink kunnen scheuren op de snelweg? VVD’er Pieter Hofstra, politiek denker en voorvechter van de verhoging van de maximumsnelheid, weet het mooi te verwoorden: ‘De mensen willen het graag en waarom zou je het dan niet doen?’ Ja, waarom niet eigenlijk?!

Het milieu misschien? Door de verhoging van de maximumsnelheid zullen het benzineverbruik, de CO2-uitstoot en de hoeveelheid fijnstof in de lucht toenemen. Mensen kunnen daar ziek van worden en voor de planeet is het ook niet goed. Overtuigend? Nah. Typische zuurpruimargumenten. Met natuur en milieu kun je in deze tijd niet meer aankomen. Volkomen uit de mode.

Verkeersdoden, dan? VVD-kamerlid Charlie Aptroot wil er niets van horen. Een rapport dat waarschuwde voor meer dodelijke ongevallen, noemde hij ‘prutswerk van een linkse anti-autolobbyclub.’ Bedoelde hij daarmee Rijkswaterstaat? Uit geheime stukken van het ministerie van infrastructuur die Dagblad De Pers boven tafel had gekregen, blijkt dat de kans op een ernstig ongeluk bijna een kwart hoger is op 130-wegen. Ook de kans om in het verkeer om te komen neemt toe: op de A58 tussen Roosendaal en Bergen op Zoom is die zelfs meer dan twee keer zo groot.

Vervelend, maar waar gehakt wordt vallen spaanders. Dat is onvermijdelijk. Misschien is het tijd voor de VVD een klein gebaar te maken? Een bordje bij de grafsteen van ieder slachtoffer van de verhoogde maximumsnelheid, bijvoorbeeld: mogelijk gemaakt door de VVD. Zie het als permanente campagne.

Deel dit verhaal