Op allerlei terreinen kom je het tegen: Het Systeem. Het bepaalt hoe onze levens eruitzien en wat we wel en niet mogen. Probeer er niet tegen in verzet te komen, want Het Systeem wint altijd. Zo las ik een tweet van journalist Kim van Keken. Buurtgenoten hadden op een grasveldje een trampoline voor de kinderen neergezet. Heel goeiig met een handgeschreven bordje ernaast dat er maar drie kinderen tegelijk op mochten en ‘betreden op eigen risico’. Ook hadden ze een autoband opgehangen waarin de kleintjes konden schommelen. Mocht niet. Handhavingsambtenaren hadden officiële brieven opgehangen dat de speeltoestellen verwijderd moesten worden.
Daar kon je op wachten. Wat dachten die ouders wel niet? Dat hun kinderen daar zonder vergunningen konden gaan springen en zwaaien? Volgens Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS artikel 14 en 15) moet er een beheersplan zijn, moet de beheerder de activiteiten bijhouden in een logboek én moeten de speeltoestellen zijn gecertificeerd door een door de minister aangewezen keuringsinstelling (AKI).
Daar hadden die bewoners in Amsterdam-West niet aan gedacht hè. Nu zouden kinderen zich weleens een buil kunnen vallen. En wie is er dan verantwoordelijk? Eigen risico, zegt u? Dat mag niet van Het Systeem. Aansprakelijkheid moet in een brij van ambtelijke vergunningen en formulieren worden geregeld.
Ambtenarenmentaliteit
Klein bier, zo’n trampoline in Amsterdam. Maar het staat voor een ambtenarenmentaliteit die Het Systeem boven praktisch gemak stelt. Groter is de zaak waar uw Huispopulist eerder als televisiemaker mee vandoen had. Een grootmoeder die in de bijstand zat, kreeg een boete van tienduizenden euro’s omdat ze af en toe op haar kleinkind paste. Niet omdat ze was betaald voor haar diensten, maar omdat ze geld had kúnnen krijgen. Dit was ‘op geld waardeerbare arbeid’ en die had ze moeten opgegeven.
Dit soort ambtelijke pennenlikkerij en bestuurlijk wantrouwen is precies waaraan we de toeslagenaffaire te danken hebben. Domme regeltjes, kijken naar de letter van de wet en de menselijke maat uit het oog verliezen. Niet kijken wat normaal, logisch en praktisch is, maar doen wat moet van Het Systeem. Daar zou een radicaal andere Rutte iets aan moeten doen.
Prullenbakvaccin
Dit systeemdenken spreekt ook uit de reactie van de overheid op het formidabele initiatief prullenbakvaccin.nl. Een paar artsen hebben een website opgezet waarin vaccins die anders zouden worden weggegooid, kunnen worden opgehaald door mensen die nog niet aan de beurt zijn voor hun prik. Prima oplossing om verspilling tegen te gaan. Ministerie blij? Nee: ‘Dit idee lijkt sympathiek, maar het is geen verstandig idee. De vaccins zijn van het RIVM, zij bepalen de verdeling. Dit is niet aan anderen. Artsen die vaccins over hebben kunnen dat via ‘vaccinatiemakelaars’ van het RIVM laten herverdelen.’
Tuurlijk, joh. Een paar artsen stampen een website uit de grond die uitstekend werkt, makkelijk is, verspilling van prikken tegengaat en mensen sneller laat vaccineren, en wat zeg jij? Het voldoet niet aan Het Systeem. Het RIVM is de baas! Boehoe. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijker kan via ‘vaccinatiemakelaars’? De initiatiefnemers snappen er weinig van: ‘We willen voorkomen dat er ook maar één spuit wordt weggegooid. Dus wij gaan ermee door.’ Benieuwd hoe dit afloopt. Zullen de artsen Het Systeem verslaan of wint toch weer de domme ambtenarenmentaliteit?
Deel dit bericht