Bij Jinek: geef elk kind een gezonde warme schoollunch

TeunIn de media

Teun van de Keuken bij Jinek over het belang van een gezonde lunch op school en ongezonde broodtrommels

We zijn een van de weinige landen in Europa waar op school geen gezonde warme lunch wordt geserveerd aan scholieren. Teun deed voor het televisieprogramma Pointer onderzoek naar de ongezonde lunchtrommels van Nederlandse kinderen en vertelt erover bij Jinek.

Sommige kinderen krijgen niks mee naar school, maar veel kinderen leven vooral op ongezond voedsel. Teun weet dat het heel gevoelig ligt om mensen aan te spreken op wat ze hun kinderen meegeven. Maar de situatie is er schrijnend genoeg voor.

Gezonde Zweden

In Zweden pakken ze het in ieder geval helemaal anders aan. Al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw bestaan er schoolmenu’s, uitgedacht door het Zweedse voedingscentrum. Deze warme gezonde lunches hebben een meetbaar effect op zowel de gezondheid als de (school-)prestaties.

‘Elke kroon die je erin stopt, levert vier kronen op,’ vertelde een hoogleraar aan Teun. Het aanbieden van gezonde lunches is dus geen ‘raar socialistisch beleid’, maar zou ook premier Rutte moeten aanspreken.

Bovendien hebben ongezonde lunches daadwerkelijk gevolgen. ‘Kinderen worden ongezond en dat heeft gevolgen voor de gezondheid later, het ontstaan van hart- en vaatziektes en vormen van kanker, enzovoort. Het is dus een heel verstandig en goed idee om te zorgen dat de kinderen gezond te eten krijgen.’

Wij hebben geen aandacht voor ons eten

En waar de Fransen de tijd krijgen hun lunch op te eten, moeten Nederlandse kinderen zich haasten. Bij ons op school zijn er volcontinuroosters, vertelt Teun. De schooldag moet vooral snel voorbij zijn, zodat iedereen ook weer snel naar huis kan. ‘Kinderen hebben op de basisschool vaak maar een kwartiertje om dat eten op te eten, dus die zitten allemaal te schrokken, vaak staat de televisie erbij aan.’

‘Wij hebben een hele rare verhouding tot ons voedsel,’ zegt Teun. Voedsel zien wij als functioneel, we willen het snel naar binnen proppen, maar we hebben er geen aandacht voor.

Eerder opstaan voor een gezonde lunch

‘Ik deed het dus zelf ook niet goed,’ antwoordt Teun op de vraag of hij het wel goed deed met zijn eigen kinderen. Inmiddels is Teun helemaal ‘wakker’ en staat hij een half uur eerder op om couscous met de dag ervoor gegrilde groentes te maken.

Teun vindt dat dit niet zou moeten hoeven. ‘De meeste mensen kunnen dit niet, de mensen met meer geld en meer tijd kunnen dit makkelijker dan de mensen met minder geld. Dit probleem is ook heel erg een armoedeprobleem. Bij armere mensen speelt dit allemaal nog erger. Armere mensen die slecht eten sterven gemiddeld zeven jaar eerder dan mensen met geld en goed eten. Dat is natuurlijk een waanzinnige statistiek.’

Kortom: neem deze taak uit handen van de mensen zelf. ‘Serveer gewoon voor iedereen een warme lunch die gezond is op school.’

Kijk de aflevering van Jinek terug

Bekijk de gehele aflevering van 8 februari 2023 hier terug op Videoland.

En bekijk hier de aflevering van Pointer over (on-)gezonde schoollunches.

Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 8 februari 2023