Bij Jinek: Hoe gezond is bespoten groente en fruit eigenlijk?

TeunIn de media

Teun van de Keuken bij Jinek over bestrijdingsmiddelen of gif op groente en fruit

Teun zit aan tafel bij Jinek met een lading groente en fruit voor zich uitgestald. Lijkt gezond, maar is het dat wel? Teun kijkt niet erg vrolijk als hij uitlegt dat we gewoon te weinig weten over de (combinaties van) bestrijdingsmiddelen die op onze groente en fruit zitten.

Jazeker, er zijn normen voor de hoeveelheid bestrijdingsmiddel in het eten. Maar, zo vertelt Teun, ‘er is nooit goed onderzocht hoe de verschillende gifsoorten op elkaar inwerken.’ En dat is zorgelijk. Het is mogelijk tientallen soorten gif binnen te krijgen, maar het is niet goed onderzocht wat daarvan de effecten zijn.

Voorzorgsprincipe

Teun pleit ervoor het voorzorgsprincipe te gaan hanteren: ‘We willen die rommel er niet op voordat we zeker weten dat het geen rommel is.’ Heel veel nieuwe stoffen worden op het moment maar toegelaten op de markt, zelfs al weten we nog niet precies goed wat ze doen. Pas wanneer men erachter komt dat een middel onveilig is, wordt het verboden. En dat terwijl landbouwgif potentieel heel schadelijk is. Teun bespreekt verbanden tussen landbouwgif en parkinson of vruchtbaarheidsproblemen.

Het voorzorgsprincipe moet dus gehanteerd worden. ‘Het is niet zo dat we nu kunnen zeggen: hier word je ziek van. Alleen we weten het niet zeker, en er worden wel verbanden gelegd tussen een combinatie van bestrijdingsmiddelen en ziektes.’

Biologisch

Hoe moeten we nu verder? ‘Het lullige is, dat biologische groenten, waar toch echt beduidend minder bestrijdingsmiddelen op zitten, echt een stuk duurder zijn.’ We moeten toe naar een landbouw zonder bestrijdingsmiddelen of alleen met die middelen waarvan we weten dat ze niet schadelijk zijn, vertelt Teun. Dan zal de prijs ook gaan zakken.

Heeft het dan ieder geval nog zin je groente en fruit te wassen? Nee, dat heet eigenlijk ook al weinig zin.

Kijk terug

Kijk de uitzending van Jinek van 16 mei 2023 terug bij Videoland. Ook aan tafel zitten de advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger met wie Teun het nog even over PFAS heeft.

Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 16 mei 2023