Bij Jinek: Megawinsten voor bedrijven en genaaide consumenten

TeunIn de media

Teun bij Jinek over inflatie en graaiflatie en krimpflatie en de megawinsten bij bedrijven

De grote bedrijven zwemmen in het geld. Waar voor consumenten alles duurder wordt, boeken bedrijven juist megawinsten die terugvloeien naar aandeelhouders.

Aan tafel bij Jinek praat Teun over ‘graaiflatie’, ‘krimpflatie’ en de prijsverhogingen. Hij doet dat samen met presentator van Radar Antoinette Hertsenberg en journalist Martin Visser.

De megawinsten van Heineken

Teun schreef eerder al een kritische column over Heineken. De bierbrouwer verhoogde de prijs van het bier, maakte megawinsten, maar klaagt tegelijk wel over de kritiek hierop. Teun vertelt Jinek het te waarderen als bedrijven gewoon eens eerlijk zouden zijn:

‘Als die bedrijven nou zouden zeggen: ”Weet je wat, wij zijn er voor de aandeelhouders en dat al die mensen in de kou zitten, dat interesseert ons niet. We maken megawinsten, daarvoor zijn wij als kapitalistisch bedrijf op aarde.” Natuurlijk komt dat heel onsympathiek over, maar dat is wel de waarheid. Ik hou er dan toch wel van als iemand dan gewoon de waarheid vertelt.’

Het klopt toch gewoon niet dat bedrijven megawinsten maken, terwijl alles tegelijk ook duurder wordt, werpt Teun op.

Krimpflatie

Bedrijven zijn ook erg bedreven in het verdoezelen van inflatie, zo legt Teun uit. Je kan prijzen natuurlijk verhogen door simpelweg de prijs omhoog te gooien, maar het kan ook geniepiger, middels ‘krimpflatie’: ‘Wat ze doen, ze vragen dezelfde prijs, maar ze doen er veel minder in.’ In een fles, die even duur blijft, gaat bijvoorbeeld minder siroop. Of in plaats van vijf wafels, krijg je er vier voor hetzelfde geld.

Kijk de uitzending van Jinek terug

Kijk de hele uitzending van Jinek op 20 februari 2023 hier terug op Videoland. Teun zit samen aan tafel met presentator van Radar Antoinette Hertsenberg en journalist Martin Visser die het uitgebreid hebben over de inflatie en de megawinsten van bedrijven als Shell, Heineken en Ahold Delhaize.

En lees hier Teuns column over de megawinsten van Heineken en de desondanks klagende CEO Dolf van den Brink.

Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 20 februari 2023