Het is vervelend dat ik het moet zeggen, maar jij bent niet zo slim en autonoom als je zelf denkt. Nou goed, jij misschien wel, maar de rest van ons tragische mensensoort niet. We zijn met een natte vinger te lijmen en laten ons enorm graag in de maling nemen. Hoewel dit eigenlijk heel droevig is, moet ik toch lachen om de berichten waaruit dit menselijk tekort blijkt.
McNuggets: ‘een puur natuurproduct’
Een recent onderzoek, waarover straks meer, deed mij denken aan de stunt die de jongens van Lifehunterstv een paar jaar geleden uithaalden. Ze kochten McNuggets (een kipseparatorvleessnack) bij de plaatselijke McDonald’s en serveerden die op een voedselbeurs als een nieuw, biologisch hapje. De aanwezige culisnobs waren dolenthousiast: stevig, goede bite, fris, sappig, rolt lekker in de mond en echt heel goed. Eén proever kon geen woorden vinden voor de unieke smaakbeleving en mompelde: ‘Nou begint het ook nog een beetje…’ en draaide vervolgens rondjes met zijn armen om uiting te geven aan zijn gevoel.
Hilarisch allemaal. ‘En als je dit nou vergelijkt met zoiets als McDonald’s?’ De culi’s vonden de snack die ze gepresenteerd kregen veel beter. Er zat veel meer smaak aan, en was veel puurder: ‘Het is een puur natuurproduct en dat proef je.’
Is biologisch eten lekkerder?
De bevindingen van de lifehunters werden vorige week ondersteund door een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Gent. Hierin kreeg een groep (jonge) proefpersonen voedsel mét en voedsel zónder biologisch keurmerk te eten. Let wel: exact hetzelfde voedsel. Yoghurt, chips en vruchtensap. Wat bleek? De deelnemers aan de test vonden het zogenaamd biologische voedsel lekkerder. Het zou 6 tot 10 procent meer smaak hebben. Ook dachten zij dat het ‘biologische’ voedsel gezonder was: ze schatten de hoeveelheid calorieën zo’n 15 procent lager in. Hierdoor voelden zij zich minder schuldig bij het eten van de chips.
Alleen zo’n ecolabel maakt het eten dus lekkerder en gezonder. Met een paar slagen om de arm. De deelnemers aan het onderzoek waren allemaal jong en hoogopgeleid. Dat is een doelgroep die biologisch voedsel toch al waardeert. Zien ze zo’n stickertje, dan krijgen ze spontaan een warm gevoel vanbinnen. En bezoekers van een culinaire beurs zijn ook mensen die je met het woord ‘biologisch’ kunt inpalmen. Tegelijkertijd zou je verwachten dat zulke mensen zelf kunnen proeven en oordelen. Niet dus.
Voor de smaak eet je van dichtbij
Biologische groente en fruit zijn helemaal niet lekkerder dan reguliere. Dat is geregeld uit blinde tests gebleken. De smaak van een appel, aardbei of sperzieboon wordt door twee dingen bepaald: de soort/het ras en de versheid. Denkt u dat een bespoten boon direct van het Hollandse land minder lekker is dan een slap exemplaar dat na een paar dagen reizen uit Egypte op uw bord komt? Dacht het niet. Voor de smaak eet je van dichtbij en in het seizoen.
De lekkerste sperzieboon die ik ooit heb gegeten kwam uit mijn eigen moestuin. Ik plukte hem, kookte hem meteen en at hem op met een beetje olijfolie en zout. Verser dan kakelvers. Dat biologisch voedsel gezonder zou zijn dan regulier voedsel, is trouwens ook niet wetenschappelijk bewezen.
Biologisch eet je dus voor het milieu of voor dierenwelzijn. Of voor het goede gevoel. Als jij blij wordt van een keurmerk, word dan blij! Placebo werkt!
Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.
Deel dit verhaal