Energie

TeunColumns & verhalen

Dat ons fruit door de Russen wordt geboycot is natuurlijk vervelend. Het gaat ons land zo’n miljard euro kosten en vooral de tuinders zullen op een houtje moeten bijten ( om u enig inzicht in het schrijfproces te geven: aanvankelijk had ik hier iets met gebakken peren geschreven,maar geschrapt vanwege verregaande flauwheid). Eet Nederlands fruit! Maar als de Russen de gaskraan gaan dichtdraaien – hoe staat het eigenlijk met de Nederlandse ambitie om de gasdistributiedraaischijf van Europa te worden?- dan kan het allemaal nog veel vervelender worden.

Daarmee zijn we bij een oude bekende constatering: voor onze energie zijn we afhankelijk van allemaal rotlanden.  Dat is onwenselijk. Dat aardolie en aardgas aan het opraken zijn, is een ander probleem. Het zou slim zijn om voor beide problemen één oplossing te vinden. Laat mij een kleine, in uw ogen wellicht naïeve, voorzet geven.

Sinds kort heb ik zonnepanelen. Niet thuis, dat kan nog komen, maar op het dak van mijn tuinhuisje. U moet weten, op het volkstuincomplex is geen elektriciteit. Wie de boel een beetje wil bijlichten steekt kaarsen aan of olielampen. Romantisch allemaal, maar wie van comfort houdt- kamperen is mij bijvoorbeeld een gruwel- uiteindelijk niet ideaal.  Met die panelen lijkt de ideale Zijnsstaat wel bereikt: ik heb twee stopcontacten, waar ik bijvoorbeeld mijn telefoon en computer in kan opladen en drie lampen die met een druk op de schakelaar vanzelf aan gaan. Je gelooft het bijna niet! En dan is er nog een ijskastje: ook als ik niet op de tuin ben- gedurende het seizoen dan- laat ik mijn kleine frigidaire, in ieder geval altijd gevuld met bier en wijn, vrolijk zoemen. Het kost toch geen energie. Nu ja, alleen van de zon, maar die is gratis en onuitputtelijk. Voorheen had ik een koelbox op gas. Dat ding had een dag nodig om koud te worden , dus als ik hem ’ s ochtends aanzette, was de Chablis rond borreltijd net een beetje lauw. Nu zijn er altijd heerlijk fris gekoelde  drankjes bij de nootjes en  worst.

Het eigen zonnepaneel geeft een heerlijk autarkisch gevoel. Eenmaal geïnstalleerd komt niemand, geen bedrijf, tussen mij en mijn energie. Niemand kan de kraan dichtdraaien. Hoe fijn zou het zijn als Nederland voor zijn energie (meer) zelfvoorzienend zou zijn?!  Nooit meer last van smoezelige oliesjeiks en duistere Gazprombaronnen. Het is laat, maar niet te laat om alsnog massaal in te zetten op duurzame energie. Zoals de Duitsers die nu al jaren in zowat alles progressiever dan wij: deine Energiewende möchte ich haben. Ik ga maar eens kijken of mijn woonhuis ook geschikt is voor zonnepanelen.

Deel dit verhaal