Deze week trokken de boeren – nou ja, sommige boeren – met hun tractors naar Noordwijk aan Zee om een plekje in Business Class, dat is het programma van Harry Mens, op te eisen. Ze wilden graag ‘in jip-en-janneketaal’ uitleggen wat hun dwarszit. Het ging om ‘een stukje erkenning van ons probleem’ en dat ze begrip moesten krijgen.
Al met al nogal wonderlijk. In elke talkshow hebben we tot nu toe boeren hun probleem in jip-en-janneketaal zien uitleggen – zelfs bij de verdomd linkse rakkers van de NPO. Ook aan begrip geen gebrek.
Begrip alom voor de boeren
Goed, het roekeloos hekken omverrijden, deuren inrammen en het beschilderen van doodskisten met namen van politici wordt niet door iedereen geapprecieerd, maar voor de rest: begrip alom. Waarom dan nog met enige dwang een plekje bij Mens afdwingen?
De show trekt maar weinig kijkers, vorige week maar 61.000. Hoewel Harry Mens dat zelf anders ziet: ‘In werkelijkheid zijn dat er 300- tot 400 duizend. Weet je wat het is? Vermogende ondernemers laten zich niet meten.’
De tarieven van Harry Mens
Nergens is het makkelijker om aan tafel te komen dan bij Harry. Daarvoor is geen enkele vorm van intimidatie nodig. Het hele businessmodel van Business Class is dat gasten betalen om te worden geïnterviewd. Wie de portemonnee trekt, mag bij Harry aanschuiven. In ruil voor geld zorgt de presentator voor een volstrekt kritiekloos gesprek.
In een heerlijk artikel in De Ondernemer staan de bedragen voor deelname aan de show keurig op een rijtje: een interview met Harry Mens van rond de 6 minuten kost 14.500 euro (alle bedragen zijn exclusief BTW) en als je er nog een begeleidend filmpje van circa 2 minuten bij wilt, dan kost je dat 7.000 euro extra. Voor 13.000 euro kun je een filmpje/interview krijgen met de dochter van Harry, Suze, om je product, evenement of bedrijf op locatie te promoten. De deelname aan een ‘culinair keuken/wijn-item’ kost 4.000 euro.
‘Ik ben geslepen’
Kortom, Business Class is zo ongeveer het enige programma in Nederland waar niet het oordeel (of vooroordeel) van de redactie, bepaalt of je erin komt, maar je bereidheid om te betalen. Om dan met landbouwvoertuigen een gesprek af te dwingen, is een beetje krenterig. En als de boeren het zelf niet wilden betalen, dan zou veevoederbedrijf For Farmers, dat de boeren financieel steunt in hun acties, heus wel over de brug komen.
Ik denk dat het anders is gegaan. In het stuk in De Ondernemer zegt Mens ook dat hij soms kijkers probeert te trekken door zo nu en dan ‘wat provocerende dingen te doen’: ‘Ik ben geslepen.’
Handige Harry lacht in zijn vuistje
Dus Harry had waarschijnlijk allang met de boeren afgesproken dat ze langs zouden komen. Het liefst met de grote landbouwvoertuigen, want dat staat spannend. Dan de suggestie wekken dat er enige druk is uitgeoefend en een relativerend commentaar van Mens dat hij als zoon van een bollenboer wel achter de actie staat en iedereen is tevreden.
De boeren lijken weer eens onverschrokken de boel naar hun hand te kunnen zetten en Harry Mens is volop in het nieuws. Hij was ‘al door elf journalisten gebeld’.
En nu heb ik het er ook nog over. Handige Harry lacht in zijn vuistje.
Deze column verscheen eerder in de Volkskrant. Deel dit verhaal