Teun schreef een nieuw boek: Goed Volk. Een roman over zijn jeugd binnen een links intellectueel cultureel milieu met keihard zuurdesembrood en een meningenpolitie.
Bij Jinek vertelt Teun dat hij geprobeerd heeft een heel eerlijk boek te schrijven waarin niemand wordt gespaard. Tijdens het schrijven mocht niemand het manuscript zelfs lezen.
Teuns ouders, en eigenlijk het hele milieu waarin zij verkeerden, zagen zichzelf als ruimdenkend en kosmopolitisch. Maar dat ruimdenkende hield eigenlijk in: wij tolereren elke progressieve mening zolang die hetzelfde is als die van ons. Er was sprake van een meningenpolitie. Een oom die kritiek wist te hebben op krakers hebben ze jaren niet meer gezien. Binnen dit milieu was een kind meer bijzaak: jezelf verwezenlijken was een belangrijker doel. De vrouw, zo vertelt Teun, moest er ten eerste voor zorgen dat de man kon gloreren als kunstenaar.
De kleine Teun verkeerde in een soort schisma. Hij werd naar een volksschool in de Jordaan gestuurd: “Je moet toch in contact komen met het volk”, omgaan met “gewone mensen”. Tegelijkertijd keken zijn ouders ook neer op dat volk. Als op zijn school de film Grease mateloos populair is, hoort hij van zijn ouders dat die mensen geen verstand hebben van film…
Over deze jeugd is er nu het boek Goed Volk. Het is vanaf donderdag 19 februari te koop in de boekhandel. Of klik hier om het boek online te bestellen.
En bekijk hier het fragment van Jinek (woensdag 18 januari) met Teun van de Keuken terug.
Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 18 januari 2017
Deel dit bericht