Miezerige, racistische mannetjes

TeunColumns & verhalen

15 november is de dag van De Foto. De foto van de donkere spelers van het Nederlands elftal, die zieke lui smerige reacties ontlokte. Een dag waarop de ergste haters hun racisme botvierden op een paar jongens die over de hele wereld de Nederlandse eer in oranje shirts verdedigen.

Het was een treurige dag. Maar uiteindelijk ook een mooie dag. Is het racisme nu erger dan ooit? Hebben de grofheden in het – wat heet – Zwarte Pietendebat een historisch dieptepunt bereikt? Was de vuilspuiterij als reactie op de foto van Memphis Depay, Leroy Fer en de andere jongens voorheen ongekend?

Neem zo’n Johnny Vink met zijn: ‘Bijna 5 december en dan komen ze overal tevoorschijn,’ of Davy Baas met ‘Losgebroken van de ketenen en dan krijg je dit,’ of Aryda van de Brom, die nota bene Gregory van der Wiel op haar lijstje met vind-ik-leuks heeft staan (je hoeft zijn profielpagina op Facebook maar aan te klikken en je stuit op een no to racism-post) die zich afvraagt of ‘die klanten niet in Gouda moeten zijn’ en Henne Henne Vis, die het over ‘Hulp Pieten’ heeft.

Dat soort dingen hoorde je vroeger toch niet? Of wel? Zo’ n Mark Vieto die naar de foto verwijst als de ‘Club van sinterklaas?’ Dick Groothuijse die het over ‘allemaal zwarte pieten’ heeft, Mark Sluijmer die zich afvraagt waar de man met de ‘meiter’ is en Rens Smit die het over FC aap heeft. Dimitri Papadamakis die spreekt over negen Zwarte Pieten, en Lennard Janssen die wil weten of dat ‘voetbalpieten’ zijn? En dan zijn er nog Bram Kiers met ‘Moeten jullie niet in Gouda zijn?’en Kevin de Berks ‘bananenshake’.

Is dit soort praat nieuw? Natuurlijk niet. Een deel van de samenleving is racistisch. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.

Net als nu zaten de Johnnies uit Lelystad en de Dicks uit Bemmel vroeger – laten we het de pre-socialemediatijd noemen – te schuimbekken over vieze zwarten en rotbuitenlanders. Soms riepen ze ze met dergelijke beledigingen na, maar doorgaans hoorde niemand ze. Ze konden fulmineren wat ze wilden op hun zolderkamertje, of desnoods in de kroeg met gelijkgestemde zotten, de boodschap kwam niet aan. Nu slinger je je gefrustreerde belediging zo het wereldwijde web op en iedereen luistert.

Fijn voor Johnny, Jordi en Kevin. De miezerige mannetjes worden gehoord.

Is het racisme toegenomen? Ik denk het niet. De dertien vieze teksen van Henne Henne en de rest werden door vele duizenden mensen afgekeurd. De samenleving walgde ervan en de aanvoerder van het Nederlands elftal sprak in mooie, duidelijke woorden zijn afschuw uit.

Als reactie op de woorden van de Zieke Dertien liet Nederland zien niet van dit soort schunnigheid gediend te zijn. Op 15 november zagen we dat het racisme nu juist niet erger is dan ooit. We willen dit niet. Vanaf nu is 15 november Nationale Stop Racismedag.

Deel dit verhaal