Over Tony’s Chocolonely, het chocolademerk dat ‘op weg’ is ‘naar 100% slaafvrije chocolade’, is een documentaire gemaakt: Tony. De film gaat 14 april in première. Om daarover te vertellen zat Teun aan tafel bij Jeroen Pauw.
Slavernij is een groot probleem in de cacao-industrie. Om deze misstand aan te kaarten, werd binnen het team van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde besloten dat Teun aangifte moest doen tegen zichzelf: als chocolade-eter was hij immers medeverantwoordelijk voor de instandhouding van slavernij. Er kwam een zaak, maar Teun kon niet vervolgd worden: dat bleek juridisch nog niet zo eenvoudig.
Het team lanceerde ook een chocoladereep, met als missie deze te maken van 100% slaafvrije cacao. Aan Pauw vertelt Teun hoe de naam ontstond. ‘Teun van de Keuken’ bekt natuurlijk niet lekker in het buitenland. Teun werd Tony, en omdat een ‘Ben & Jerry’s-achtige-naam’ wel zo leuk is, kwam men uit op “Tony’s Chocolonely”.
De reep bestaat nu tien jaar, maar is toch nog steeds niet 100% slaafvrij. Teun verklaart aan Jeroen Pauw dat hij hierover teleurgesteld is, maar tegelijk is hij optimistisch: ‘Ze zijn er bijna’. Wat echter niet vrolijk stemt, is dat de gehele chocolade-industrie in tien jaar tijd alleen maar verrotter is geworden.
Bekijk hier de uitzending van Pauw van 12 april.
De documentaire Tony wordt vertoond in diverse theaters in het land, vaak gevolgd door een nagesprek. Voor de speellijst klik hier.
Afbeelding: PublicDomainPictures via Pixabay
Deel dit verhaal