Teun heeft er een hartgrondige hekel aan: de fatbike. Eerder liet hij zijn afkeer van het breedbandige vervoersmiddel al blijken in een felle column, nu is hij te gast in de Volkskrant-podcast Culturele Bagage om te praten over zijn gebrek aan enthousiasme voor het ultieme luie mensen-transportmiddel.
Fatbike-haat
De fatbike, een soort e-bike met hele brede wielen en vooral populair onder jongeren, zorgt ook bij vele anderen voor intense haat. ‘Hoe kan het dat de fatbike voor de een zo’n statussymbool is, en voor de ander symbool staat voor alles wat er mis gaat in de samenleving? En kunnen we het tij nog keren? Of zitten we zo dadelijk met zijn allen op een fatbike?’ Over deze vragen praat Teun, samen met Esma Linnemann, Anna van den Breemer en Daan van Acht in de halfuur durende podcast.
De fatbike is een kinderachtige motor-imitatie
Zelden schreef Teun zo snel een column als die over de fatbike. Voor hij het wist was alles eruit. ‘Alles is eigenlijk gewoon stom aan die fatbike.’
Het ziet er toch ook maar kinderachtig uit, zegt Teun. ‘Het doet een beetje alsof het een motor is’. Dat mensen dáár intrappen, dat is toch ongelooflijk. De oplossing van het probleem ligt volgens Teun bij het afbreken van die door jongeren zo ervaren coolheid van de fatbike. ‘Als we gewoon iedereen gaan uitlachen op de fatbike, dan houden ze er misschien op een gegeven moment mee op.’
Gevaar op de weg
De fatbike gaat ook veel te hard, neemt veel ruimte in en er gebeuren veel ongelukken mee. Het ding gaat zo hard als auto’s, dus waarom mag je dan mee met het gewone fietsverkeer? En dat zónder helm op het hoofd en zonder iets van een rijbewijs.
Gratis beweging
Teun wil ook niet fat shamen, maar de naam fatbike is eigenlijk wel goed gekozen. In zijn boek, De mens is een plofkip, beschrijft Teun hoe de samenleving ons overgewicht geeft, wat weer tot allerlei ziektes leidt. Ten eerste wordt ons overal ongezonde voeding opgedrongen en ten tweede hebben we een gebrek aan beweging. En dan te bedenken dat je met de fiets juist heel veel gratis beweging zou kunnen krijgen, daarvoor hoef je niet eens naar de sportschool. Moet je niet op een fatbike gaan zitten.
Helm op, weg stoerheid
Teun denkt dat een helmplicht een groot verschil zou maken. De stoerheid moet van de fatbike af. ‘Ik weet gewoon: jongeren vinden een helm echt iets verschrikkelijks.’ En bovendien is het ook eigenlijk maar krankzinnig dat we zonder helm fietsen in Nederland, weet Teun van een eerstehulparts.
En fluitend door de stad doe je het allerbest op een goede gewone fiets. Teun spreekt zijn lof uit over een fietsenmaker die echt goede en lekker fietsende fietsen maakt, waar je een leven lang mee kan doen. Mits goed op slot.
Luister de podcast Culturele Bagage over fatbikes
Beluister hieronder de uitzending van Culturele Bagage, een podcast van de Volkskrant, van 12 juni 2024 over de fatbike, met een gesprek en een reportage. De presentatie is in handen van Esma Linnemann. Ook te gast zijn nieuwsredacteur Daan van Acht, wetenschapsjournalist Anna van den Breemer.
Deel dit bericht