Rotzooi maken en daarbij zeggen dat je de wereld juist mooier maakt: Well Water is schaamteloos

TeunColumns & verhalen

plastic flessen

Kent u Well Water? Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord en dat is vreemd, want een bedrijf dat in staat is mij boos verdrietig en een beetje misselijk tegelijk te maken, had ik allang in het vizier moeten hebben. Het is alles wat ergerlijk is aan een waterflesjesbedrijf en dan nog erger. Well Water overspoelt ons namelijk niet alleen met nutteloze flesjes, het doet daarbij ook nog alsof dat goed is voor ons, het milieu en de aarde. Rotzooi maken en daarbij zeggen dat je de wereld juist mooier maakt. Bah, schaamteloos.

Geen statiegeld…

Well Water is dankzij lezeres Noor van Leeuwen in mijn leven gekomen. Zij stuurde mij een mail over het bedrijf, vergezeld van verhelderende foto’s. Ik hoop dat ze het mij niet kwalijk neemt uit de mail te citeren: ‘Vandaag was ik verbijsterd over de tekst op de wikkel van een petflesje dat ik (n.b.) in een natuurgebied tussen het struweel vond; de hypocrisie ten top!’

Op de eerste foto zien we het flesje inderdaad tussen de blaadjes liggen. Op de verpakking van het flesje staan verschillende teksten die moeten benadrukken hoe natuurvriendelijk dit flesje – dat dus in de natuur was weggegooid – wel niet is, zoals ‘samen fishing for litter voor een schonere Noordzee’ en ‘met ieder flesje schep je nieuwe natuur’. Noor wijst er ook nog op dat er de rand van het etiket ‘geen statiegeld’ vermeld staat. Tsja, hou dan de natuur maar schoon.

Koploper in duurzaam bronwater?

Op de website van het bedrijf zou het volgens mijn tipgever allemaal nog erger zijn. En dat klopt. De duurzame borstklopperij springt meteen in het oog. In grote letters: ‘Good for the next generation. KOPLOPER IN DUURZAAM BRONWATER’. En daaronder: ‘Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld voor de volgende generatie’. Een gelikt filmpje maakt het af: ‘Water drinken en de wereld een stukje mooier maken? Eenvoudig. Kies voor Well Water. Ieder flesje draagt bij aan een groenere planeet en een schonere Noordzee. We brengen samen met onze klanten en relaties duurzaamheid naar een volgende fase. Leef gezond en maak de wereld een stukje mooier.’ Bij al deze mooie teksten kan ik alleen maar aan dat flesje in het struweel denken.

Drink kraanwater!

Kijk, dit waterbedrijf maakt een deel van de winst over naar goede doelen. Putten slaan in verre landen en wat geld naar het schoonmaken van de Noordzee. Hartstikke goed. Maar hoe komt die rommel in de Noordzee? Onder andere door die verdraaide waterflesjes die mensen na gebruik achteloos in de natuur gooien. Als je eerst rommel verkoopt en vervolgens een deel van de winst in goede doelen steekt, dan maak je de wereld uiteindelijk niet mooier, alleen een klein beetje minder vies. Je compenseert een deel van je afval. Daarmee verschaf je jezelf een groen imago, wat ook wat waard is. Trap er niet in mensen. Als u de wereld schoner wilt maken, drinkt u – sorry, ik word ook moe van mijzelf – kraanwater. Dat is een stuk goedkoper ook. Kunt u nog véél meer geld naar het goede doel overmaken.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal