Superfoods zijn overbodig en duur

TeunColumns & verhalen

superfoods gojibessen cashewnoten avocado

De uitzending van Steenrijk, Straatarm eindigde afgelopen week met een paar potten superfood. Even in het kort het tv-programma: mensen met veel geld ruilen een week met mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien. Ze gaan in elkaars huizen leven, nemen elkaars vaste uitjes en klusjes over en hebben elkaars weekbudget te besteden.

Geld maakt gelukkig?

Meestal komt het erop neer dat de arme mensen gaan eten bij een sterrenrestaurant, cadeautjes kopen voor hun kinderen en zich onder handen laten nemen door een personal trainer of een schoonheidsspecialist. De rijkelui brengen de avonden door met zelf koken en bordspellen, terwijl ze uitroepen hoe leuk en gezellig het allemaal is. Zoals kamperen in het wild ook leuk kan zijn als je weet dat je na een week weer in je Hästens ligt.

Aan het begin en eind van het programma wordt de vraag gesteld of geld gelukkig maakt. Het antwoord is meestal enigszins ontkennend: liefde en warmte zijn veel belangrijker. Dat is natuurlijk flauwekul. Juist als je naar Steenrijk, Straatarm kijkt, kun je alleen maar concluderen dat het leven veel minder zwaar is als je niet bij elke beslissing moet bedenken of je het kunt betalen.

De luxe die je hebt als je geld hebt

De afgelopen week ruilden twee zusjes die samen in de duurste torenflat van Amsterdam wonen met een gezin van vier uit Gouda. De zusjes kunnen elke week 1.250 euro uitgeven, het gezin maar 80. De rijke zusjes – sympathieke dames van het positieve levensgevoel (‘Volg je instinct. Be the predator’ ) – hebben een milieubewust drankje op de markt gebracht, wat dat ook moge zijn.

Ze hechten niet erg aan geld: ‘Als we iets willen kopen, dan doen we dat gewoon, maar meer omdat we denken, dit is belangrijk, omdat het gezond is. Dan kijken we niet wat het kost, maar of het belangrijk is voor mij en de planeet.’ Dat is natuurlijk precies de luxe die je hebt als je geld hebt.

Superfoods voor gezonde levensstijl?

Hun positieve, gezonde levenshouding wilden zij graag overbrengen op hun arme ruilpartners: ‘Wij willen dit gezin de opportunity geven om te voelen dat alles mogelijk is, gewoon limitless. We willen een langetermijnimpact hebben op deze familie.’ En zo geschiedde. Het gezin werd hun project. Zo gingen de Gouwenaren boksen met een personal trainer en kwam de meditatiecoach over de vloer. Lekker limitless voor de positieve mindset.

Toen de week was afgelopen, ruimden de zusjes het huis in Gouda op (‘een leeg huis is als een leeg hoofd’) en lieten ze potten lijnzaad, gojibessen en chiazaad achter: ‘Dit is ook weer een voorzetje zodat ze met iets nieuws geïntroduceerd worden, wat ze nooit zelf zouden kopen.’ In een begeleidend briefje legden ze het uit: ‘We hopen dat we je met deze superfood op weg kunnen helpen naar een gezonde levensstijl.’

Superfoods heb je helemaal niet nodig

En hier sloegen de zusjes helemaal door in hun opvoeddrift. Een gezonde levensstijl begint nooit met superfoods. Integendeel. Veel mensen bewegen te weinig, slapen niet goed, drinken te veel en eten rotzooi en denken dat te kunnen compenseren met een handje gojibessen.

Dat werkt niet. Die hele levensstijl moet om: gezonder eten, meer bewegen. Als dat lukt, heb je die superfoods helemaal niet nodig. Dat scheelt ook handenvol geld.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal