Tele2 is het all-you-can-eatrestaurant onder de providers

TeunColumns & verhalen

datacenter

Op RTLZ, een televisiezender die ik als enige Nederlander weleens bekijk, werd laatst een documentaire uitgezonden over all-you-can-eatrestaurants. Restaurants waar je een vaste prijs betaalt om je onbeperkt te buiten te gaan. Het was geen fraai tafereel. Vooral de mannen die hadden bedacht het systeem te kraken waren weerzinwekkend. Ze hadden uitgedokterd hoe je zo veel mogelijk waar voor je geld kon krijgen: neem geen pastagerechten waarvan de kostprijs laag is en wacht niet met het halen van een volgende lading voer tot het eten is gezakt – dan geeft het lichaam het signaal dat je genoeg hebt gegeten – maar schep onmiddellijk opnieuw op als je bord leeg is.

Een ongezonde, moddervette man vertelde na een bord of negen hoezeer hij in zijn nopjes was met zijn strategie: ‘Als ik de paniek in de ogen van de restauranteigenaar zie, is het alsof ik een medaille op de Olympische Spelen heb gewonnen.’ Dat hij zelf het voornaamste slachtoffer is van zijn sport, beseft hij niet. Maar ook verder zijn dit soort restaurants slecht nieuws.

Dat verspilling een probleem is, weet iedereen inmiddels wel. Het is zinvol een beetje na te denken over wat we consumeren en hoeveel. En dat geldt niet alleen voor voedsel. We gooien veel te veel weg, creëren afvalbergen en plasticsoep en verbruiken veel meer energie en delfstoffen dan nodig. De campagne van Tele2, ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’, draagt – hoe mooi en geestig ook – bij aan dit soort zinloze consumptie.

Het bedrijf wil dat wij, net als in Zweden waar Tele2 vandaan komt, nog veel meer internet gaan gebruiken, zonder dat wij ons druk maken om de kosten. Daarom biedt het bundels aan met ongelimiteerd datagebruik en spoort het ons aan daar onbekommerd gebruik van te maken: ‘Meer selfies posten dan Kim Kardashian, eindeloos instructievideo’s kijken op YouTube. Trek het internet helemaal leeg. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.’

Alsof wij ons tiende bord moeten opscheppen zonder ons af te vragen of we nog wel honger hebben. Vergeet de wereld om je heen en trek nóg meer filmpjes binnen. Haal de blik niet van je schermpje, word een zombie, word verslaafd! Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Tele2 is het all-you-can-eatrestaurant onder de providers.

Tele2 is als een waterbedrijf dat zijn klanten aanspoort lekker lang te douchen en de kraan te laten lopen bij het tandenpoetsen, omdat water toch bijna niks kost. We moeten schijt hebben aan de rest van de wereld. Terwijl de opslag van alle gegevens van het internet in zogenaamde datahotels – ik zeg het maar even simpel – reuzevervuilend is. Het kost gigantisch veel energie en zorgt dus voor een enorme CO2-uitstoot. Er wordt hard gewerkt aan energiebesparing door die opslag zuiniger te maken, maar het zou ook helpen als we een beetje verstandiger consumeren: moet je echt meer surfen of heb je na één bordje eigenlijk wel genoeg gegeten? Dat zou beter zijn voor onszelf en de rest van de wereld.

Deel dit verhaal