Timmermans en de stofzuigers

TeunColumns & verhalen

Het is nog geen dag bekend dat Frans Timmermans Eurocomissaris gaat worden – en niet zo maar eentje maar een super-Eurocommissaris – en ik ben al teleurgesteld in hem. Het doet me altijd weer verdriet als iemand die je hoog hebt zitten, opeens uit de bocht vliegt, onzin uitkraamt. Onbewust, dan is het domheid, of bewust, dan is het liegen. 

Je kunt er lang over discussiëren wat erger is, maar omdat we allemaal wel weten dat onze Frans een heel slimme Frans is – welke taal spreekt die man níet?! – vrees ik dat hij de waarheid bewust een beetje geweld heeft aangedaan. Dat is jammer. Dat heeft minister, binnenkort Eurocommissaris, Timmermans, die zo goed en waardig heeft gehandeld na de ramp met de MH17, niet nodig.

Volgens nieuwe regels van de Europese Unie mogen nieuwe stofzuigers sinds deze week niet meer dan 1600 watt verbruiken. Tal van politici die zich tegen Europa willen keren, vaak meer in woord dan in daad, zijn tegen deze richtlijn te hoop gelopen. Zij hebben daar vaak electorale redenen voor, de achterban laten voelen dat ze echt wel tegen Europa zijn en dat ze er in Brussel een potje van maken.

De Britten zijn natuurlijk tegen en Mark Verheijen van de VVD zei al vóór de Europese verkiezingen dat ‘Brussel niet hoeft te bepalen hoe hard wij zuigen’. Dat was allemaal te verwachten, maar nu, u raadt het al, heeft Frans Timmermans zich bij dit koor van klagers gevoegd. Over de stofzuigerrichtlijn zei hij: ‘Zitten we daar op te wachten? Ik denk het niet. Moet Europa dat doen? Ik denk het niet.’

Maar wie is dat Europa die dat doet? Het beeld dat de klagers oproepen is dat Brusselse ambtenaren op een achternamiddag uit verveling maar weer eens een regeltje in elkaar draaien. Maar zo is het niet gegaan. Deze ecodesignrichtlijn, zoals hij officieel heet, en waar fabrikanten volgens VVD’er Verheijen zo veel last van hebben, is er nu juist gekomen op verzoek van die fabrikanten zelf. Die produceren voor de hele EU en komen in elke lidstaat andere normen tegen. Dat is lastig fabriceren. Als ze nu overal dezelfde regels hebben, is dat makkelijker stofzuigers bouwen.

Op hun verzoek heeft de Europese commissie de stofzuigerrichtlijn in elkaar gezet, die is goedgekeurd door de ministers – ook de Nederlanders – die worden gecontroleerd door hun nationale parlementen. Ten slotte is dat voorstel goedgekeurd door het Europarlement. Ook door de partijgenoten van Timmermans (PvdA) en Verheijen.

Ik heb veel vertrouwen in Frans Timmermans. Wellicht kan hij met een krachtig optreden als Eurocommissaris de EU efficiënter laten functioneren. Dat komt het draagvlak voor de Europese Unie in Nederland ten goede. Onzin verkopen niet. Laten we de opmerkingen van Timmermans over de stofzuigerrichtlijn beschouwen als een uitzonderlijke vlaag van domheid van deze doorgaans zo intelligente politicus.

Deel dit verhaal