Zelfs over gewone koffie weten hippe types ingewikkeld te doen

TeunColumns & verhalen

koffiefilter

Hebt u jarenlang koffie gedronken die u eigenlijk niet lekker vond en smachtte u naar een oer-Hollands doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-bakkie, maar durfde u er niet voor uit te komen? Dan heb ik goed nieuws voor u. Filterkoffie mag weer. Het AD schrijft het en als er één krant is die weet wat wat wel en niet kan, dan is het dit Rotterdamse kwaliteitsdagblad wel. Het artikel dat de terugkeer van de filterkoffie verkondigt, knalt er meteen goed in: ‘Lekkende percolators, peperdure Jura-apparaten; het hóeft allemaal niet meer. Je kan tegenwoordig met een gerust hart weer een ouderwetse pot filterkoffie zetten.’

Wat een opluchting! Je zou maar jarenlang vieze stinkkoffie hebben gezet met een lekkende percolator, omdat je dacht dat dit nu eenmaal zo hoorde. Je wilde misschien wel anders, al was het maar een niet-lekkende percolator, maar je vrienden zagen je al aankomen. En zo modderde je maar door met dat lekkende ding. Tot nu. Nu mag je weer koffie in het bruine Melittazakje scheppen en er kokend water op gieten. Binnen een mum van tijd heb je een bakkie troost volgens oma’s recept. Niemand die je er nog om uitlacht.

‘Zo gaan die dingen’, denkt u nu, maar dat is toch iets te laconiek. Hier is namelijk, aldus het AD, sprake van een heuse trend. Dat is fijn, maar heeft ook schaduwzijden. Want waar een trend is, gaan mensen erop inspringen en daar komt altijd ellende van. Zo doet Martijn Engels van de Utrechtse koffiezaak Leute, ‘waar een groot deel van de zaak in het teken van de filterkoffie staat’ – is dat iets anders dan dat je er filterkoffie kunt krijgen? – nogal duur over de doodgewone opgietkoffie: ‘Eigenlijk zou je espresso kunnen vergelijken met whisky, en filterkoffie met wijn.’ Je zou het ook niet kunnen doen.

Marijn Gijsbers, Neerlands beste barista, dat is Italiaans voor koffiezetter, doet ook een duit in het zakje: ‘De trend van filterkoffie, of zoals wij het noemen: slow coffee, zien we al langer, maar vooral de laatste twee jaar is het echt populair aan het worden’. Slow coffee! Hoe krijgen die types het voor elkaar om alles te bevuilen met hun vieze praat? En Marijn is nog niet klaar: ‘Daarbij is het echt iets van deze tijd om weer zwarte koffie te drinken. Het is gezonder, minder vet en bevat minder dierlijke producten dan bijvoorbeeld cappuccino.’ Marijn, Marijn, wat bazel je toch allemaal? Gezonder en minder vet? En als je nou – net als oma vroeger, melk in die filterkoffie – sorry, slow coffee – doet? En suiker? Dan is die weer ongezonder. Ga je baristamond spoelen.

In een koffiezaakje bij mij om de hoek maken ze ook filterkoffie. Niet in een ouderwetse Bravilor, maar in een grote glazen glazen bol die in een scheikundig laboratorium niet zou misstaan. God, wat komen de zoetjes, zuurtjes en cacaotonen goed tot hun recht. Daar kan vast iemand uren college over geven. Zelfs als we teruggaan naar gewone koffie, weten die hippe types er toch weer ingewikkeld over te doen. Dan kunnen ze er ook meer voor vragen.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal