Als het topsporters om de gezondheid gaat, moeten ze eerst eens kritisch naar hun sponsors kijken

TeunColumns & verhalen

Uitgeknipte gekleurde papieren letters vormen samen het woord B I N G O geprikt op een prikbord

Topsporters laten zich niet graag in met politiek. Over complottheorieën over omvolking, de klimaatcatastrofe en de vernietiging van de rechtsstaat zul je ze zelden horen. Waarom eigenlijk niet? Die renners, springers, fietsers hand-, basket- en voetballers zijn toch ook burgers die deel uitmaken van een maatschappij? Mannen en vrouwen die zich zorgen maken over de toekomst van henzelf en hun kinderen? Misschien zijn ze bang hun populariteit te verliezen als ze zich uitspreken?

Bezuinigingen op de sport

Toch jammer. Het was prachtig hoe voetbalgrootheid Kylian Mbappé tijdens een persconferentie op het EK opriep te gaan stemmen en waarschuwde tegen extremisme. In een wereld waar bestuurders de kreet dat ‘politiek en sport gescheiden moeten blijven’ alleen lijken te gebruiken om in zee te gaan met dubieuze regimes en foute bedrijven, vond ik dit een verademing.

Maar nu, met het extreemrechtse kabinet in aantocht, laat een groep prominente Nederlandse (ex-)topsporters zich dan eindelijk toch uit over politiek. Over omvolking, de bezuiniging op ontwikkelingshulp of toch de rechtsstaat? Niets daarvan. De sporters maken zich druk om de bezuinigingen op de sport.

Daar kan ik smalend over doen, maar dat zal ik nalaten. Ik heb me als schrijver ook druk gemaakt om de verhoging van BTW op boeken en cultuur (ook over omvolking, klimaat, ontwikkelingssamenwerking en de rechtsstaat overigens), omdat ik het belangrijk vind dat boeken en cultuur beschikbaar blijven voor iedereen. In Het Parool las ik trouwens een mooie suggestie van Jona van Loenen om deze verhoging gewoon door te laten gaan, maar óók ieder kind dat in armoede opgroeit een boekenbon van 100 euro te geven en het hele gezin een gratis museumkaart. Dan doe je aan werkelijke herverdeling en verheffing. Het bedrag van de boekenbon mag omhoog, maar verder een mooie suggestie.

Sport is belangrijk

Nu betogen die sporters dat sport reuze belangrijk is. Dat is ook zo. Als je kijkt naar onze gezondheid dan zijn drie dingen essentieel: goede voeding, voldoende beweging en genoeg ontspanning. In ons stressvolle bestaan waarin we nergens tijd voor lijken te hebben, staan ze allemaal onder druk: we eten rotzooi, sporten te weinig, bewegen ons voort op fatbikes en andere gemotoriseerde voertuigen en slapen te kort. Geen wonder dat de topsporters zich zorgen maken.

Oud-schaatser Erben Wennemars bijvoorbeeld, vindt het ‘onbegrijpelijk dat de waarde van sport niet wordt ingezien’. Het gaat hem vooral om de (volks-)gezondheid. Hij is dan ook blij dat NOCNSF er niet meer op inzet om bij de beste tien sportlanden van de wereld te horen, maar om in 2032 het gezondste land ter wereld te zijn.

Idiote gokreclame

Dat is inderdaad een prachtige ambitie. Maar daarmee is wel iets geks aan de hand. Want welke overheidsmaatregel raakt de sporters het meest? De verhoging van de kansspelbelasting! Hierdoor daalt het bedrag dat Nederlandse Loterij aan de sport betaalt met een kwart. Dat is 12,5 miljoen euro. Heel vervelend, vooral omdat ontzettend veel sportverenigingen daarvan afhankelijk zijn, maar natuurlijk wel terecht.

Als je een gezond land wil zijn, moet je gokken niet stimuleren, maar terugdringen. Het is idioot dat de hele sportwereld is vergeven van reclames die gokverslaving aanmoedigen. Net zoals het idioot is dat sporters Cola en Red Bull aanprijzen. Dus boos zijn over sportbezuinigingen is begrijpelijk, maar als het je werkelijk om de gezondheid gaat, moet je ook kritisch naar je sponsors kijken.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant

Afbeelding: Christian Oehlenberg via Pixabay

Deel dit bericht