Teun aan de bar bij Renze: ‘elitaire boeken’

TeunIn de media

Teun van de Keuken aan tafel bij Renze op 21 mei 2024 over verhoging van de btw op kranten en boeken

Aan de bar bij talkshow Renze bespreekt Teun zijn nieuws van de dag.

Btw-verhoging kranten

“Laat Nederlanders goede toegang behouden tot onafhankelijke journalistiek,” zo staat boven een paginagrote advertentie in de kranten. Kranten protesteren hiermee tegen de verhoging van de btw op diezelfde kranten van 9% naar 21%. En van links tot rechts, echt niemand in krantenland is er blij mee, met die voorgenomen belastingverhoging.

Nederland verdwijnt door deze maatregel uit de middenmoot en zal de hoogste btw-heffing van heel Europa kennen op kranten en tijdschriften.

En dat is best opvallend, zegt Teun: vrije pers is belangrijk, zo staat in het hoofdlijnenakkoord, dus dan moet die krant toch ook betaalbaar blijven, zou je denken.

Meer btw op boeken

Ook op boeken gaat de btw omhoog. En dat terwijl het al zo slecht gesteld is met lezen. Er zijn mensen, zo vertelt Teun, die zeggen: cultuur en lezen, dat zijn elitaire bezigheden. Maar, als je boeken duurder maakt, dan maak je er júíst elitaire bezigheden van!

Omtzigt en Olympische Spelen

Vervolgens praat Teun mee aan tafel, waar Pieter Omtzigt zit om te spreken over het zojuist mede door hem afgesproken hoofdlijnenakkoord en de lange weg ernaartoe. Ook de Olympische Spelen en het tv-programma Humberto à Paris komen nog aan bod.

Renze terugkijken

Bekijk de aflevering van Renze van dinsdag 21 mei 2024 hier terug op Videoland.

Afbeelding: Screenshot uitzending Renze van 21 mei 2024

Deel dit bericht