Maar niet overal in Europa wordt zo over Poetin gedacht. In Hongarije bijvoorbeeld, waar ik op dit moment ben, wordt de stijl van Poetin door premier Viktor Orbán als inspiratiebron gezien en gekopieerd.
Afgelopen zomer hield hij een speech, die ook in Nederland stof deed opwaaien, waarin hij verklaarde van Hongarije een ‘niet-liberale staat’ te willen maken. Het land zou op zoek moeten gaan naar een ‘eigen nationale aanpak,’ waarmee het hoopte net zo succesvol te worden als niet-liberale landen als Rusland, Turkije en China.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist Orbán zich uitsprak tegen de sancties tegen Rusland, omdat wij ‘samen naar een oplossing moeten zoeken’. Een uitspraak die tussen al het oorlogsgehits redelijk klinkt. Maar Orbán is nog maar zelden op redelijkheid betrapt…
In Hongarije is regeringspartij Fidesz almachtig. Alle sleutelposities in de samenleving – ambtenaren, burgemeesters, financiële instellingen, politie – zijn bezet door partijleden. Wie zich tegen de partij keert, wordt monddood gemaakt.
Gisteren sprak ik een vrouw van de groene oppositiepartij. Zij vertelde hoe de politie op vage gronden met veel machtsvertoon bij een milieubeweging was binnengevallen. De hele administratie werd meegenomen, waardoor deze organisatie nu helemaal niets kan doen. Dit soort acties is niet ongewoon.
De groene politica kan zelf, denkt zij, nog zonder gevaar haar werk doen en zich uitspreken tegen de regering, maar of dat ook door de Hongaren wordt gehoord, is de vraag. De media zijn inmiddels ook allemaal op de hand van Fidesz en regeringskritische geluiden worden niet gepubliceerd.
RTL werd onlangs getroffen door een nieuwe mediabelasting op reclame-inkomsten, die alleen dit bedrijf in het hoogste belastingtarief plaatste. Deze ‘RTL- belasting’ leek bedacht om het kritische en buitenlandse RTL te verjagen.
Het is ongelooflijk dat dit allemaal gebeurt in de EU. Al vaker is gezegd dat de EU bij de toelating van nieuwe lidstaten niet altijd kritisch genoeg is geweest. Sommige landen zijn erbij gekomen terwijl zij er economisch niet klaar voor waren, zoals Bulgarije en Roemenië, en andere terwijl de democratie er nog niet voldoende was opgebouwd, zoals Hongarije. Ook voordat Fidesz aan de macht kwam, was de democratie in Hongarije gammel.
Maar tikt de EU Boedapest dan tenminste nu op de vingers? De groene politica heeft er een hard hoofd in: ‘Brussel is alleen geïnteresseerd in de gemeenschappelijke interne markt. Voor onze democratie doet ze niks. Dat moeten we zelf doen.’
Deel dit verhaal