Lijnen, detoxen en stoppen: het heeft allemaal geen zin, mensen

TeunColumns & verhalen

Honger man goede voornemens

Het was natuurlijk leuk en lekker tijdens die feestdagen, maar nu zitten we met de gebakken peren. Het bovenste knoopje zit te strak, het onderste eigenlijk ook en middenin staat er eentje op springen. En dan die zwembandjes die mijn vrouw geveinsd liefdevol ‘lovehandles’ noemt. Weg ermee! Maar hoe?

Goede voornemens

Het nieuwe jaar is een tijd van berouw na de zonde, van goede voornemens en daarmee van onbezonnen beslissingen die zelden tot iets leiden. Moe word je van de mensen die plotseling aan het detoxen slaan. Ontslakken, want ‘alle gifstoffen moeten eruit’. Nergens voor nodig, want het lichaam is zelf prima in staat om gif te lozen.

De grootste winnaars van onze postfeestdagendip zijn de sportscholen. Die lopen helemaal binnen op mensen die abonnementen kopen, een paar keer aan de ijzers komen hangen, om vervolgens niet meer terug te komen tot de volgende januari.

Dit heeft allemaal geen zin, mensen.

Je houdt het niet vol

Maar wat dan wel? Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar een paar dingen weet ik wel. Opeens radicaal gaan lijnen, detoxen en stoppen met van alles, dat werkt niet. Simpelweg omdat je het niet volhoudt. Voor je het weet begin je weer met van alles. Je moet ervoor zorgen dat je altijd, dus de rest van je leven, gezonder gaat eten en meer gaat bewegen. Dat kan zomaar een heel lange tijd zijn.

Dit klinkt onnoemlijk zwaar en vervelend. Ook omdat de maatschappij vol is van verleidingen die soms knap lastig te weerstaan zijn. Toch wil ik een paar opbeurende tips geven.

Geef opgedrongen obesitas geen kans

Ten eerste: zeg nee. Nog voordat de dame of heer van de benzinepomp de vraag heeft kunnen stellen ‘of je nog iets lekkers bij de koffie wilt’ roep je al luid : ‘Nee! Ik wil niks lekkers!’ Geef opgedrongen obesitas geen kans. Ten tweede: haal het niet in huis. Onlangs sprak ik een man die elke avond na het eten naar de kast liep om chocolade te snaaien. Gewoon niet kopen. Wat je niet hebt, kun je ook niet eten. En ten derde: kook zelf, zonder potjes, pakjes en zakjes. Je weet dan wat je eet, zonder allemaal verborgen suikers en vetten, het is lekkerder en als je met aandacht kookt en eet, prop je jezelf minder snel gedachteloos vol .

En dan het bewegen. Met enige schroom vertel ik hier dat ik een horloge heb dat mijn activiteiten meet. Het apparaatje maakt mij behoorlijk fanatiek. Als iemand boodschappen moet doen, of als er flessen naar de glasbak gebracht moeten worden, dan meld ik mij als eerste. De cirkels op mijn horloge moeten immers vol. Het goede nieuws is dat je al heel ver komt, zonder als een gek tekeer te gaan in de sportschool.

In de stad zie ik kinderen op elektrische fietsen, pubers op scooters en geslaagde volwassenen in absurd kleine autootjes die ze achteloos op de stoep parkeren. De karretjes zijn intens lelijk, maar hebben toch aanzien, omdat de sterren erin rijden. Uggs op wielen, dus.

Wees niet lui!

Mijn laatste tip: wees niet lui! Loop als je normaal zou fietsen en fiets (helemaal zelf) waar je soms wat al te makkelijk de auto zou pakken. Ik wens jullie allemaal een gelukkig en gezond 2019!

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal