Bij Beau: ‘Tata Steel is een ontzettend smerig bedrijf’

TeunIn de media

Teun van de Keuken bij Beau om te spreken over de demonstraties bij Tata Steel

Tata Steel is echt een ontzettend smerig bedrijf, vertelt Teun aan de talkshowtafel bij Beau. Dat actievoerders van Kappen met Kolen, onderdeel van Extinction Rebellion, hun pijlen op de staalfabriek richten, is dus niet verwonderlijk.

Kooks 2 is verouderd

Teun vertelt over de Kooks 2, een ontzettend vies ding dat werd gebouwd in de jaren 70 van de vorige eeuw. Van het begin af aan lekte deze kooksfabriek al en wisten ze dat er schadelijke stoffen vrijkwamen. Destijds werd gezegd dat de fabriek na dertig jaar zou zijn afgeschreven en gesloten zou moeten worden, maar dat is dus niet gebeurd.

In 2019 ging Teun op bezoek bij Tata Steel waar hij sprak met directeur Hans van den Berg. Het stilleggen van de fabriek om haar dicht te maken en zo schoner te krijgen is volgens de directeur echter niet mogelijk om economische redenen. ‘Ongelooflijk’, vindt Teun die uitspraak. ‘Dus nemen we de ziekte van al die mensen op de koop toe. We kunnen het ons economisch niet permitteren dat mensen geen kanker krijgen’.

‘Groningengevoel’

Teun krijgt een enorm ‘Groningengevoel’ bij Tata Steel. ‘Een bedrijf maakt winsten, en alle maatschappelijke kosten, alle ziektes, het klimaat, dat interesseert ons eigenlijk niet. Als je al die kosten zou meeberekenen in wat een product werkelijk kost, dan ga je toe naar een eerlijke economie.’

Het minste wat er op dit moment zou moeten gebeuren, vindt Teun, is de fabriek tijdelijk te sluiten om haar schoon en dicht te maken.

Kijk de uitzending terug

Bekijk de hele uitzending van Beau op maandag 3 april 2023 hier terug op Videoland.

Verder aan tafel zaten advocaat Bénédicte Ficq die aangifte deed tegen Tata Steel, huisarts in IJmuiden Luc Verkouteren die vertelt over de aangerichte gezondheidsschade, surfkampioen en inwoner van Wijk aan Zee Anne Albers die zich zorgen maakt over de gezondheidseffecten en FNV-bestuurder Cihan Lacin die de fabriek groen wil maken.

Afbeelding: Screenshot uitzending Beau van 3 april 2023

Deel dit bericht