Bij Jinek: dreiging atoombom ineens weer actueel

TeunIn de media

Teun van de Keuken bij Jinek Atoombom Poetin Een programma over de Jaren Tachtig

Bij Jinek vertelt Teun over de ineens wel heel actuele overeenkomsten tussen de jaren tachtig van de vorige eeuw en het nu. Aanleiding voor het gesprek is Teuns Een Programma over de Jaren Tachtig, een tv-serie waarin onder meer het onderwerp van atoomdreiging besproken wordt.

Als kind, hij werd geboren in 1971, ervaarde Teun de dreiging met atoombommen. ‘Ik leefde heel erg in het idee: elk moment kan het afgelopen zijn.’ De band Doe Maar zong: laat ze maar vallen, het komt er toch wel van. Die bom viel uiteindelijk niet.

In 2022 dreigt Poetin opnieuw met het inzetten van atoomwapens, waarmee de eerste uitzending van Een programma over de Jaren Tachtig ineens minder ver weg lijkt dan aanvankelijk gedacht.

Teun zegt de huidige dreiging eigenlijk enger te vinden. In de jaren tachtig was het duidelijk, er waren twee blokken, die hielden elkaar in evenwicht. ‘Dat wij juist zoveel van die kernwapens hebben, dat is eigenlijk een garantie voor onze vrede.’ Maar nu komt de dreiging vanuit één man: Poetin.

Bekijk hier het fragment met Teun van de Keuken uit de aflevering van Jinek op 2 maart 2022.

Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 2 maart 2022