De Nutri-score is een rot systeem, dat ten onrechte de indruk wekt gezond voedsel te promoten

TeunColumns & verhalen

Een blok boter met erop een gezichtje van suikerklontjes

Danone gaat in de hele EU de Nutri-score van zijn drinkyoghurts verwijderen. Sinds het algoritme van het gezondheidslogo iets is veranderd, waarbij het suikergehalte in melk- en yoghurtdranken strenger wordt beoordeeld en vergeleken met frisdranken, komen die producten van Danone slechter uit de bus. Die slechte scores wil het bedrijf liever niet aan zijn klanten laten zien en dus heeft het besloten ze van zijn verpakkingen te verwijderen.

Selectief winkelen met de Nutri-score

Dit is natuurlijk vreemd. Waarom kan een bedrijf zelf bepalen wanneer het de score wel of niet gebruikt? Dat vindt Foodwatch ook. In een felle verklaring roept de consumentenorganisatie de EU op om het logo voor alle verpakkingen verplicht te stellen: ‘Zo niet, dan kan elk voedselbedrijf naar believen de Nutri-score wel op gezonde, maar niet op ongezonde producten plakken.’

Daar heeft de voedselwaakhond gelijk in. De bedoeling van de Nutri-score is juist om consumenten te helpen een gezondere keuze te maken. Dan moet iedereen wel meewerken. Selectief winkelen (of verkopen) met het logo helpt dan niet.

Nutri-score is een rot systeem

Toch verbaast het mij dat Foodwatch, een fantastische en fijn activistische consumentenorganisatie, zo enthousiast is over de Nutri-score. Het is namelijk een rot systeem, dat ten onrechte de indruk wekt gezond voedsel te promoten, terwijl écht gezond eten er niet voor in aanmerking komt.

Gek genoeg kan alleen bewerkt voedsel zo’n stickertje krijgen en bijvoorbeeld verse groente en fruit niet. Terwijl dat natuurlijk direct de hoogste score zou krijgen. Waarom is dat? Omdat de Nutri-score ook de fabrikant moet stimuleren zijn producten zo gezond mogelijk te maken. Sectororganisatie GroentenFruithuis: ‘Nutri-score is vooral gericht op productverbetering. Bij verse groenten en fruit is die mogelijkheid er niet.’

De Nutri-score komt tot stand door een rekensom. Ongezonde ingrediënten zoals suiker, zout en vet krijgen minpunten, vezels en eiwitten krijgen positieve punten. Dat wordt allemaal bij elkaar opgeteld en afgetrokken en vervolgens komt daar een score uit. Veel zout kan dus worden gecompenseerd met extra eiwitten.

Verwarrend Voedingscentrum

Voor het Voedingscentrum bijvoorbeeld is te veel zout of te veel suiker per definitie ongezond, ook als je er een ander gezonder ingrediënt aan toevoegt. De hoogte van de score (een groene A voor gezond, een rode E voor ongezond) geldt binnen een categorie: diepvriespizza’s worden vergeleken met diepvriespizza’s en chips met chips. Een hoge score wil dus niet zeggen dat een product ook werkelijk gezond is, alleen maar minder ongezond dan de andere chips, frisdrank en pizza.

Het voedingscentrum geeft dan ook een verwarrend advies over de Nutri-score: ‘Kies je een product dat buiten de Schijf van Vijf staat? Dan geven wij het advies om dat niet te veel en niet te vaak te eten. Aanvullend kun je Nutri-score bij deze producten gebruiken door te kiezen voor een product met een samenstelling die volgens Nutri-Score beter is. Maar een product met een A of B is dus niet per se gezond.’

Laten we ermee ophouden

De Nutri-score is verwarrend, werkt knutselen met voedsel in de hand en staat niet op producten die echt gezond zijn. Laten we ermee ophouden en gewoon weer gaan koken met herkenbaar onbewerkt voedsel zoals groente en fruit dat niet uit een fabriek komt.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant

Deel dit bericht

Afbeelding: congerdesign via Pixabay