De rijken zijn bij Rutte in goede handen, de armen minder

TeunColumns & verhalen

gier gierig geld dollars rijk superrijken

Dat veel rijke mensen asociale klootzakken zijn, wisten we natuurlijk al. Voor sommigen draait alles om zoveel mogelijk geld verdienen en zo weinig mogelijk uitgeven. Van die gierige types die nooit een rondje geven of, uitgekookter, alleen als iedereen net met een vers getapt biertje in de hand staat.

Waarschijnlijk maakt de rijke stinkerd aan het eind van de avond een kosten-batenanalyse en verkneukelt zich over de bierwinst die hij tijdens die kroegsessie heeft gemaakt. Dit gedrag is voor veel mensen moeilijk te begrijpen: ‘Ze kunnen het toch makkelijk betalen? Als ik zo rijk was zou ik altijd rondjes geven!’ Waarop er altijd iemand opmerkt dat dit precies is waarom rijke mensen rijk zijn en de zelfverklaarde gulle gever niet. Bij deze verklaring, die hout snijdt, klinkt soms enige bewondering door. Want de asociale rijke klootzak is dus wel hartstikke rijk.

De superrijken

Deze week publiceerde Onderzoeksplatform Propublica documenten van de Amerikaanse belastingdienst waaruit blijkt dat de superrijken in Amerika jarenlang nauwelijks belasting hebben betaald. Over hun vermogen van 401 miljard (!) dollar betaalden de 25 rijkste Amerikanen maar 3,4 procent belasting. Warren Buffet betaalde tussen 2014 en 2018 0,1 procent en George Soros en Elon Musk in bepaalde jaren helemaal niks. Jef Bezos kreeg in 2011 zelfs geld terug van de belastingdienst.

Hoe dit kan? Doordat de miljardairs gebruik maken van gaten in de wet. Gaten die te ingewikkeld zijn voor uw Huispopulist, maar die te maken hebben met heel veel geld lenen en schenken aan goede doelen om maar uit de hoogste belastingtarieven te blijven. Idioot, misselijkmakend, lelijk en klein.

Zij zijn geen filantropen

Waarom doen deze mensen dit? Op een gegeven moment heb je zoveel geld dat je het in je leven zelf nooit op krijgt. En je kinderen en achterkleinkinderen ook niet. Waarom zou je dan niet gewoon belasting betalen? Omdat je bent verblind door de mythe van de selfmade man die zogenaamd nooit heeft geprofiteerd van de overheid? Omdat geld inmiddels totaal abstract is geworden en meer dus altijd beter is? Omdat het een leuke sport is om geen belasting te betalen? Omdat je hoger op de Forbes-lijst wilt staan dan andere miljardairs? Uw Huispopulist heeft werkelijk geen idee, maar hij weet wel dat deze mensen nooit meer filantroop genoemd zouden mogen worden.

De kleine krabbelaars zijn altijd de lul

Miljoenen stelen kan dus legaal zijn, terwijl je voor een paar tientjes de bak kunt indraaien. De kleine krabbelaars zijn altijd de lul. Dat. Die worden genaaid door de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Die kunnen geen betaalbare woningen meer vinden, omdat rijke beleggers ze al aan hun portefeuille hebben toegevoegd. Die gaan op gammele bootjes de oceaan over op zoek naar een beter en veiliger leven. En het meest cynische van alles: al die kleine krabbelaars wordt aangepraat dat andere kleine krabbelaars de voornaamste belemmering zijn van hun geluk. Moet je je eens voorstellen wat je met al dat geld zou kunnen doen dat die miljardairs aan de staatskas onttrekken.

Not so sleepy Joe Biden wil de belasting voor superrijken verhogen en een wereldbelasting invoeren om belastingontwijking tegen te gaan. Wie is daar tegen? Chef toeslagenaffaire en premier van belastingparadijs Nederland, Mark Rutte. De rijken zijn bij hem in goede handen.

Deel dit bericht