De schijn van een echt gesprek

TeunColumns & verhalen

‘Ik neem even de vragen met jullie door.’ Het meisje van de talkshowredactie, laten wij haar Simone noemen, ging behoedzaam het lijstje door: ‘En daarna zal Koos jullie vragen of de lobby niet veel te veel macht heeft in Brussel.’ Simone luisterde aandachtig naar de antwoorden die wij straks in de uitzending zouden geven en vergeleek ze met wat zijzelf had opgeschreven. Voor we de make- up ingingen,  gaf ze ons nog een waarschuwing mee: ‘Als Koos echt enthousiast wordt, wijkt hij wel eens van het vragenlijstje af. Dan kan hij zomaar iets anders vragen. Ik hoop dat jullie dat niet erg vinden?’ Wij vonden het niet erg.

Roland Duong en ik waren te gast bij Max TV wijzer, om te praten over ons programma De Slag om Europa en alles wat er zoal in Brussel gebeurde. In de talkshow van de ouderenomroep loodst Koos Postema de kijkers als een gids door omroepland. Met televisiemakers aan tafel die vertellen over hun programma’s en leuke fragmenten van vroeger.

Na ons zou een filmpje worden uitgezonden waarin Ron Boszhard de reportage herbeleeft waarmee hij jaren geleden een een prestigieuze televisieprijs had gewonnen, voor ons een gesprek met  Edwin de Vries en Pleuni Touw, schrijver en hoofdrolspeelster van de hitserie Dokter Deen. Van Omroep Max. Daartussen dus Roland en ik. Simone, van de redactie, had ons niet hoeven waarschuwen. Koos hield zich keurig aan het vragenlijstje. Van één naar twee, naar drie. Koos was kennelijk niet enthousiast geworden. Ook in de rest van de show leek hij het secuur opgezette draaiboek geen millimeter niet in de war te willen schoppen. Alles netjes: de schijn van een echt gesprek moest vermeden worden.

Voor wie is zo’n programma? Het vult wel, maar echt lekker is het niet. Laat staan verrassend. De liefde van de kok is nergens te proeven. Het antwoord kwam van Paul de Leeuw, die wij na afloop tegenkwamen. Het was hem even ontschoten waarover hij zou gaan praten, maar werd er door een medewerkster van hem aan herinnerd: ‘O ja, de theatershow! Maar goed daar gaat het niet om. Ik doe het voor Koos.’