Wat is dat toch met die diepvriesjongens? Nu Iglo weer, dat reclame maakt met de slogan ‘Verser dan vers’. Dat slaat nergens op en is ontzettend stom.
Mijn dochter – uiteraard totaal niet geïndoctrineerd door haar vader met een marketingfetisj – gilt het uit als de malle reclame voorbijkomt: ‘Wie bedenkt zoiets? Diepvries is toch niet vers?’ En zo is het. Dat weten we allemaal. En voor wie het nog niet weet, pak ik – dat heb ik in mijn columnistenbestaan nog nooit eerder gedaan, de Van Dale er maar eens bij: ‘Nieuw, fris, pas gegroeid, uitgekomen enz. (…) ook als tegenstelling tot geconserveerd of bevroren.’ Duidelijke taal: bevroren en vers zijn tegenpolen.
Diepvriesjongens
Maar die diepvriesjongens willen er niet aan. Heb ik u weleens verteld over die man van de Botswana Meat Company die gehakt verkocht aan Albert Heijn van twee jaar oud? Het was ingevroren en werd vervolgens ontdooid en als vers in de winkel verkocht. De vleeshandelaar vond het heel normaal: ‘Het vlees is vers, dan bevries je het en is het even niet vers, maar als je het dan ontdooit, is het weer vers.’ Geen speld tussen te krijgen.
Ook mooi was de man die ik voor deze rubriek belde over zijn warme appeltaart uit de diepvries. Ook hartstikke vers. Toen ik, conform Van Dale zei dat iets wat bevroren is toch per definitie niet vers is, antwoordde hij: ‘Dat is de perceptie die ik bij de mensen wil wegnemen.’
Verser dan vers!
De jongens en meisjes van de diepvriesindustrie zijn behept met een flink minderwaardigheidscomplex. Ze willen uitgerekend dat zijn, wat ze niet kúnnen zijn: vers. Dat heeft iets sneus. Oh, wat balen ze van al die groenten en vruchten die naakt in de winkel liggen zonder fatsoenlijk pak, blik of glas om zich heen. Waarom mogen zij zich wel vers noemen en wij niet? Dat is toch niet eerlijk?
Weet je wat, we noemen onze ingevroren waar gewoon lekker toch vers. Nee, wacht, nog beter, verser dan vers! Dus niet net van de boom, maar nog aan de boom! Onrijp.
Diepvriesspinazie is gore groene diarree
Iglo heeft er nog een aardige redenering bij bedacht. Groente in de winkel is vaak al een paar dagen onderweg en is dus niet meer heel vers als hij eenmaal in de winkel ligt. Terwijl de Iglogroente meteen na de oogst wordt geblancheerd (kort gekookt) en ingevroren. Daardoor blijven de voedingswaarden behouden. Maar dat is nog niet vers!
Door dat blancheren en invriezen verandert de structuur van de groente. Verser dan vers is het al helemaal niet. Neem dan de sperziebonen uit mijn volkstuin. Direct na het plukken koken. Zo vers en zo lekker, daar kun je niks mee vergelijken. Zeker niet die slappe diepvriesboontjes.
Diepvriesspinazie van Iglo: viezer dan vies
In de reclame gaat het over spinazie. Het allerslechtste diepvriesproduct dat er bestaat. Het heeft werkelijk niks met verse spinazie te maken. Gore groene diarree. Ik denk dat veel kinderen spinazie vies vinden, omdat ze alleen de diepvriesvariant kennen. Terwijl verse spinazie, niet suf gekookt, maar even gebakken in de olijfolie met knoflook en afgeblust met een beetje citroensap overheerlijk is.
Diepvriesspinazie van Iglo: viezer dan vies.
Deze column verscheen eerder in de Volkskrant. Deel dit verhaal