Als politicus moet je daadkracht uitstralen. Zeker als het even wat minder gaat. Je hebt de zaak laten versloffen of er zelfs een potje van gemaakt en iedereen is uit op je scalp. Je hebt tijd nodig en moet daadkracht uitstralen. In de politiek geldt: daadkracht + tijd = uitstel van executie. Als je het goed uitvoert, kun je je scalp houden. En dat is uiteindelijk, los van het terugdringen van het economisme, het hoofddoel van alle politici.
De belangrijkste middelen om dit te bereiken zijn het onderzoek en de commissie. In een aflevering van de vermaarde en wat mij betreft allerbeste tv-serie ooit over politiek gemaakt, The Thick of It, is een in de problemen geraakte minister zijn vreugde nauwelijks de baas als hij hoort dat er een onderzoek wordt ingesteld naar zijn fouten ‘Yes, oh yes an inquiry!!!’. Zijn vreugde is begrijpelijk. Het gevaar is voorlopig geweken.
De Groningse studentenvereniging Vindicat kondigde een ‘intern feitenonderzoek’ aan naar de ontgroening (‘kennismaking’) waarbij een eerstejaars zo hard op zijn hoofd is geslagen dat hij een hersenoedeem opliep. De rector van Vindicat, Stijn Derksen (22) ‘betreurt het incident’ maar wil ‘in belang van het onderzoek’ niet verder op de zaak ingaan. Het ventje klinkt al als een heuse politicus. Hij kan zich verschuilen achter een onderzoek, hoeft even nergens op in te gaan en zal hopen dat ook hier uitstel afstel betekent.
Dan de commissie. Afgelopen week overhandigde het Aanjaagteam Verwarde Personen zijn slotrapportage aan minister Schippers. De minister had de aanjagers een jaar geleden gevraagd met een ‘sluitende aanpak’ te komen, maar moest nu toegeven dat dit niet was gelukt. Geen van de betrokken partijen, zo stelde het rapport, spant zich voldoende in om iets aan het probleem te doen. Pijnlijk rapport, zou je zeggen. Hoe lossen we dit op? Met daadkracht + uitstel: na het aanjaagteam komt er nu een schakelteam dat er twee jaar (!) over mag doen om met een oplossing te komen: ‘Het Schakelteam krijgt de opdracht om actiegericht de implementatie van de al aangereikte bouwstenen in de huidige verdiepingsregio’s, maar ook in de rest van het land te ondersteunen en te faciliteren. Aan het einde van de termijn van het Schakelteam, 1 oktober 2018, moeten alle gemeenten en regio’s beschikken over een goed werkend systeem voor de ondersteuning van mensen met verward gedrag.’ Dat duurt dus nog wel even.
De Consumentenbond kwam vorige week met een onderzoek naar voedselfraude: bij een op de vijf producten zat er niet in het pakje wat er op stond. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) noemt deze fraude onacceptabel, maar doet ‘vanuit de Taskforce Voedselvertrouwen actief aan maatregelen om de integriteit van producten te borgen.’ Bovendien zal op 13 oktober het onlinedialoogplatform Nederland Voedselland worden gelanceerd om ‘met diverse partijen de voedseldialoog aan te gaan om zo problemen aan te pakken’. Dit platform is als een antwoord van de FNLI op de aanbevelingen van het rapport ‘ Spreek smakelijk’. Met pijn in mijn Amsterdamse Ajaxhart rest mij niets anders dan een welgemeend: geen woorden maar daden.
Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.
Deel dit verhaal