Macht en de omroepwereld

TeunColumns & verhalen

Vanaf deze plek wil ik omroep WNL van harte feliciteren. Twee weken geleden wees ik op de nutteloosheid van deze omroep, maar voor  het politiek vernuft van deze omroep niets dan lof. Dat zal ik uitleggen. Als u denkt u dat het in de omroepwereld vooral gaat om het maken van mooie televisie- en radioprogramma’s dan heeft u het mis. In de omroepwereld gaat het- zoals in elke wereld, zeg ik er als verzachtende omstandigheid bij- om invloed en macht. In Hilversum vindt een keiharde strijd tussen belangen plaats. Wie krijgt wat?

Programmamakers voeren die strijd bij de omroepbaasjes en de omroepbonzen bij de netmanagers. Wie in dit politieke steekspel de meeste zendtijd weet te bemachtigen, heeft gewonnen. Het  gaat het er niet om wat je maakt, maar hoeveel je maakt. Ieder jaar als de nieuwe zenderschema’s bekend worden gemaakt, weet iedereen weer waar hij staat. En WNL staat er, wat de radio betreft althans, goed op.

Al weer enige tijd geleden kwam de zendercoördinator  van radio1bij WNL met de mededeling dat de rubriek van Joost Eerdmans- iedere dag van 18.30 tot 1900- van zijn plek weg moest. De hele zender moest weer eens anders worden ingericht en dus moest ook Eerdmans verhuizen. WNL beet fel van zich af: Eerdmans en zijn  programma zijn ons vlaggenschip! Als we die zendtijd weggeven willen we er iets substantieels voor terug. Twee uur op zaterdag?, bood de zendercoördinator aan. Nee, niet genoeg. Door sterk onderhandelen wist WNL er uiteindelijk twee uur op zaterdag plus twee doordeweekse avonduren uit te slepen. Knap en voor wat hoort wat.

Wat WNL in deze onderhandeling niet vermeldde was dat Eerdmans intern zijn vertrek al maanden eerder had aangekondigd. Hij is lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam en kan straks zomaar wethouder worden. Het vlaggenschip van WNL is straks stuurloos. En nu zit de omroep met de handen in het haar. Want ze hebben geen flauw idee wat ze met al die radio-uren moeten gaan doen. Tal van hele en halve radiomakers zijn al benaderd om ze – vrijwel geheel naar eigen inzicht- te vullen. Geen ideeën, maar wel de uren, dan heb je het in Hilversum goed gedaan. Chapeau WNL!

Deel dit verhaal