Waartoe dient omroep WNL?

TeunColumns & verhalen

Van alle overbodige omroepen is WNL wel de alleroverbodigste. Goed, zegt u, en de Tros dan? Die is inderdaad ook overbodig. Maar de Tros gaat fuseren met de Avro en houdt dus min of meer op te bestaan. Bovendien zit WNL pas sinds 2010 in het publieke bestel. Die omroep is dus toegelaten omdat het in een leemte moest voorzien. Maar welke? Het is mij onduidelijk.

En Powned? sputtert u weer, wat voegt dat dan toe? Goeie vraag. Laten we zeggen dat ze daar de branie hebben die BNN ooit had toen de programma’s van de jongerenomroep nog door jongeren werden gepresenteerd. (Voor verder commentaar op BNN: zie de Tros).

Maar waartoe dient WNL? Laten we het de wakkere jongens en meisjes zelf vragen: ‘WNL is een nieuwe omroep voor hard werkend Nederland.’ Die doet aan ‘rechtse journalistiek met een goed humeur’. Dat rechts, daar gaat het om. Want voordat De Telegraaf zijn eigen omroep lanceerde, maakte het linkse langharige werkschuwe tuig in Hilversum de dienst uit. Drie keer de Volkskrant. Bah.

Onzin natuurlijk. Rechtse politici, van Rutte tot Wilders, zien we overal op televisie. En weet u welke omroep de PvdA het hardst aanvalt? Niet WNL, niet Powned, maar de socialistische kameraden van de Vara, altijd bereid tot een kleine moord in eigen kring: ze hebben er Job Cohen een kopje kleiner gemaakt en ook Martijn van Dam moest het bij zijn Vara-broeders flink ontgelden. Op zo’n manier is de verzuiling wel uitgewerkt.

En de moslims? Toch ook een rechts thema waaraan die linkse kliek zijn vingers niet durft te branden? Pauw en Witteman wel hoor. Als ze het daar over de islam hebben, nodigen ze zelden een normaal mens uit, maar altijd een griezelig sukkeltje met een gek mutsje en ridicule opvattingen, klaar om door Jeroen Pauw een kopje kleiner te worden gemaakt.

Dan blijft alleen Joost Eerdmans over. Op de radio presenteert hij een rechtse versie van Stand.NL: precies hetzelfde programma, maar dan met zijn eigen mening erbij. Vrolijk rechts en overbodig. Dat Eerdmans naast zijn omroepwerk lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam is, vindt niemand bij de omroep gek. Typisch links gezeur om daarover te vallen. Verfrissend, zo’n rechtse omroep.

Deel dit verhaal