Stef Blok verkiest brood en spelen boven mensenrechten

TeunColumns & verhalen

Voetbaldveld bezien van bovenaf met lijnen. Afbeelding van smirnoff-nw via Pixabay.

Vandaag wil uw Huispopulist Stef Blok in het zonnetje zetten, een man die u misschien niet direct in deze rubriek zou verwachten. Bij populisten wordt toch al snel gedacht aan charismatische figuren die met ferme taal en onhaalbare beloftes het volk weten te verleiden. En die zijn natuurlijk ook reuzebelangrijk. Zij zijn de belichaming van de wil van het volk. Dat snapt iedereen.

Maar het populisme zou niks zijn zonder trouwe voetsoldaten, zonder saaie pennelikkers die nodig zijn om de weg te plaveien naar een ongetwijfeld glorieuze toekomst. Achter elke grote leider staat een saaie ambtenaar, die door zijn gedegenheid legitimiteit verschaft aan de wilde plannen van de groots en meeslepend orerende voorman. Zo’n man is Stef Blok.

Bloks blootje

Het is een bekende tip: als mensen je nerveus maken, dan moet je ze naakt voorstellen. Bij uw Huispopulist heeft deze methode, afhankelijk van de persoon, wisselende resultaten opgeleverd: van succes tot alleen maar meer zenuwen. En soms lukt het eenvoudigweg niet. Dat is bij Blok het geval. Als uw Huispopulist probeert hem in zijn blootje voor het geestesoog te toveren, dan bevriest zijn brein. Blok moet onder zijn pak nog een pak dragen. En daaronder nóg één. Een parcel in a parcel, zouden de Britten zeggen.

WK in Qatar

Waarom verdient zo’n man, die bij het volk geen sprankje opwinding weet te veroorzaken, dan toch een populistische pluim? Omdat hij zich onvermoeibaar inzet voor de populistische zaak. De afgelopen week werd er in de kamer gedebatteerd over het wereldkampioenschap voetbal, dat volgend jaar in Qatar moet worden gehouden. Dat ze het daar niet zo nauw nemen met de mensenrechten wisten we al. Onlangs bleek uit onderzoek van The Guardian dat er bij de bouw van de stadions ruim 6.500 arbeidsmigranten zijn overleden. Dat is wel weer een volgende stap in de relatie tussen sportevenementen en mensenrechtenschendingen.

Dat grote toernooien worden gehouden in landen met dictatoriale leiders waar onderdrukking heerst, is bijna een vanzelfsprekendheid. Maar in dit geval worden mensen zelfs uitgebuit en de dood ingejaagd om het toernooi te kunnen houden. Voor iemand die om mensenlevens geeft, is zoiets verschrikkelijk.

Blok wil sport en politiek niet mengen

Zulke mensen zitten ook in de Tweede Kamer. Een meerderheid van het parlement wil dat Nederland bij wijze van protest straks geen vertegenwoordiging (koning of ministers) naar het toernooi stuurt. Blok ziet daar niets in. Het niet sturen van een vertegenwoordiging zou ‘mengen van sport en politiek zijn’ en dat vindt hij niet verstandig.

Blok weet natuurlijk ook dat grote sportevenementen de natte droom zijn van griezelige leiders. Juist daar kunnen ze voor het oog van de wereld schitteren. Juist sport en politiek worden constant gemengd. Dat hoort. Ook bij Blok. Wie maalt er om duizenden doden als het Wilhelmus straks door die met bloed gebouwde stadions schalt? Blok vindt het vast prachtig. Misschien kan de koning de aanvoerder van het Nederlands elftal uiteindelijk zelfs de beker overhandigen! Rutte ernaast en Blok zelf ergens in het gevolg.

Door voorrang te geven aan brood en spelen boven mensenrechten is Blok de populist van de week. Een puntje aftrek omdat hij uiteindelijk maar een voetsoldaat is, maar toch een mooie 4/5 ballen voor Stef Blok!

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal