De KNVB roept ijskoud op tot revolutie in Qatar: wat nou mensenrechten? Change!

TeunColumns & verhalen

revolutie Football supports change KNVB QATAR

Kreeg u ook kippevel van het Nederlands elftal? Dat was toch indrukwekkend! U vond het minder? Al die gemiste kansen – logisch zonder Weghorst – tegen die beperkte Letten! Dat kan allemaal wel, maar uw Huispopulist wil het graag hebben over het indrukwekkende statement van Oranje tegen de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar. Voor het bouwen van de stadions voor het voetbalfestijn in de woestijn werken die migranten lange dagen in de verzengende hitte, vaak op grote hoogte en zonder enige bescherming. Duizenden mensen zijn gestorven om ’s werelds grootste voetbalcircus mogelijk te maken.

Qatar

Ze hadden het leven gelaten voor een WK waar überhaupt geen WK gehouden moet worden. Uiteraard vanwege de beroerde mensenrechtensituatie en de achtergestelde positie van vrouwen. Maar ook omdat Qatar veel te warm is en te weinig gras, te weinig voetballers en te weinig fans heeft. Een land zonder voetbalcultuur maar met heel veel oliedollars. Dollars die dan weer niet aan die arbeidsmigranten betaald worden, maar wel aan speeltjes voor de rijken, die daar bijna uitgerangeerde voetballers – zoals Frank en Ronald de Boer ooit – voor heel veel geld tegen elkaar laten spelen in een fantasiecompetitie.

Ook werden er miljoenen aan smeergeld betaald aan leden van de Fifa om het WK binnen te halen. Bijna alle bestuurders die voor de toewijzing aan Qatar hebben gestemd, zijn inmiddels aangeklaagd of veroordeeld voor fraude. Ook Ronald de Boer, de broer van de bondscoach dus, ontving als ambassadeur van het WK 750.000 euro voor ‘hand- en spandiensten’. Na alle ophef over de stadiondoden legde hij onlangs nog uit dat het allemaal ‘genuanceerder ligt’, maar dat ‘iedere dode er één teveel is’. Over het laatste zijn Ronald en uw Huispopulist het eens.

‘Football supports change’

Maar dan het statement! Dat knalde eruit en hakte erin. Eerder hadden de Duitsers al T-shirts gedragen met ieder een letter die samen de woorden ‘Human rights’ vormden en de Noren met de tekst ‘ Human rights on and off the pitch’. En toen moest Nederland nog komen. En dat kwam hoor. Ook weer T-shirts – kennelijk hét wapen van de voetballer – met de tekst ‘Football supports change’. Dat is toch geweldig. Change. Verandering. Wie is daar nu niet voor?

De KNVB lichtte het toe: ‘Football Supports Change. Overal. Ook in Qatar. Qatar is het land waar we straks graag wereldkampioen willen worden. Maar niet zonder ook buiten de lijnen te kijken.’

KNVB voor de revolutie!

Verandering in Qatar, maar niet zonder buiten de lijnen te kijken. Daar versla je die landen die zich heel eendimensionaal uitspreken voor betere mensenrechten in Qatar toch even keihard. Je niet op één punt blindstaren, maar nu doorpakken. Alles moet anders in dat land! De KNVB roept ijskoud op tot regime change, tot revolutie! Leiders weg, verblijfsvergunning, stemrecht en een goed minimumloon voor alle uitgebuite migranten. Bovendien verlangt Oranje voor de werknemers in Qatar een strenge arbo-wetgeving, een dertiende maand en een goudgerand pensioen. Waanzinnig dapper dat onze voetballers dit allemaal zo durven te eisen. Als dit niet snel wordt geregeld, weigeren ze naar Qatar te gaan. Wat nou mensenrechten? Change! Wat een helden!

De KNVB en het Nederlands elftal krijgen voor hun moed van uw Huispopulist 5/5 bokshandschoenen!

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal