Tot nu toe was het vrijwel onmogelijk om het laatste restje gas dat nog in de bodem zat, eruit te krijgen. Maar als je groene zeep in een gasput spuit, mengt die zeep zich met het water dat er op de bodem van die put staat, waarna het als zeepsop met gas en al naar boven schuimt. Even nog het gas van het sopje scheiden en je kunt gaan stoken.
Met deze techniek kunnen we de bodem tot de laatste kubieke millimeter gas leeghalen. Het vergt enige investering om de hypermoderne technieken te ontwikkelen die dit mogelijk maken, maar dan heb je ook wat.
Als dit allemaal doorgaat, is onze gasvoorraad niet in 2025, maar pas in 2030 op. Geweldig toch! We hoeven ons nu vijftien jaar lang nergens zorgen over te maken. Kom maar op met het sop.
Nu zijn er kniesoren die 2030 al behoorlijk dichtbij vinden klinken. Ik niet hoor. Mijn jongste dochter zit nu in groep twee van de basisschool en over vijftien jaar is ze een groot mens dat óf op de universiteit zit, óf een nette betrekking heeft, óf werkloos is. Dat duurt nog een eeuwigheid. In een mensenleven is vijftien jaar een onoverzienbare spanne tijds.
In fossiele brandstoffenjaren ligt dat een tikkeltje anders. Vijftien jaar gas is niks. Er moet als de wiedeweerga aan een alternatief worden gewerkt. In veel landen vertrouwen ze op kernenergie. Die is onuitputtelijk en als het om de opwarming van de aarde gaat reuze milieuvriendelijk. Even het afvalprobleem oplossen en onze energieproblemen zijn voorgoed verleden tijd.
Dacht ik. Laatst zag ik een bizarre reportage over de energieproblemen in België. In vijf van hun kerncentrales zijn scheurtjes ontstaan. Die dingen zijn nu onveilig en kunnen niet draaien. Het gevolg is dat het Belgische – let wel, het Belgische – stroomnetwerk niet altijd kan leveren. Op het Belgische nieuws geven ze daarom nu dagelijks energiewaarschuwingen: ‘Morgen liever de lampen uit en niet naar de televisie kijken want dan is er onvoldoende stroom.’
Ongelooflijk, maar waar. Dit is de Eerste Wereld.
Toen hier na de ramp in Fukushima mensen de straat opgingen om te protesteren tegen kernenergie, werd dat gezien als onkies. Als lijkenpikkerij. En dat begrijp ik ook. Een gevalletje van slechte timing. Maar inmiddels zijn er zo veel dingen met kernenergie misgegaan, dat we deze energiebron niet meer als veilig en betrouwbaar kunnen beschouwen.
Vergeef mij dat ik een vraag stel die ik al eerder heb gesteld: Waarom word er niet massaal ingezet op stroom uit zon, wind en water? Wanneer komt onze Energiewende? Waarschijnlijk als ons allerlaatste beetje gas op is.
Deel dit verhaal