Waterschappen gaan niet over het borrelgedrag Öztürk

TeunColumns & verhalen

bever

Weet u op wie u gaat stemmen voor de waterschapsverkiezingen? Ik ook niet. Gelukkig waren er de afgelopen week heel verhelderende verkiezingsdebatten. Zo weet ik door het debat tussen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer dat Dijkhoff Baudet beschuldigt van Thierry picking (haha, geestig!) en dat Marijnissen ongeveer alle andere fractievoorzitters verwijt aan regeringen te hebben deelgenomen en dat zij dat vervolgens weer keihard terugkreeg. Dijkhoff en Klaver werden als winnaar uitgeroepen. Dus daar moeten we maar op stemmen.

Deze column is dankzij Blendle ook te beluisteren:

 

‘Hij nam cola-tic’

De leiders van de Eerste Kamerfracties kruisten ook de degens. Dat leverde op dat de PVV voor een Nexit is en de FvD dat opeens niet meer helemaal zeker weet, dat GroenLinks het kabinet alleen wil steunen als er een CO2- belasting wordt ingevoerd en dat Mei Li Vos onthulde vroeger weleens een borrel met Öztürk van Denk (‘Hij nam cola-tic’) te hebben gedronken. Öztürk noemde dit framing. Borrels drinken dóé je niet. Verdomd interessant, maar met waterschappen en provincies heeft het weinig te maken.

Slimme bevers

Intussen zitten we wel met die waterschappen. Enige tijd geleden liep ik met mensen van het Limburgse waterschap langs een paar oevers. Jaren geleden waren daar in het kader van de leuke en interessante natuur bevers uitgezet. Die bevers hebben het er inmiddels reuze naar de zin. Ze zijn met veel meer dan ooit voorspeld en dan waar ruimte voor is. Die slimme beesten bouwen in zo’n rap tempo dammen dat geen mens het kan bijhouden. Als het waterschap zo’n dam weghaalt, ligt er de volgende dag weer een nieuwe.

Bij een van de beekjes hadden de beheerders inmiddels een buis onder de dam aangelegd, zodat het water ondanks de beverdam gewoon zou kunnen doorstromen. Binnen de kortste keren hadden de beestjes het in de gaten. Nu stoppen ze de buis vol met takken om het water tegen te houden.

Inmiddels is de schade aan oevers en wegen enorm en kost dit allemaal klauwen vol met geld. Er is een medewerker bijna dagelijks bezig met beverbeheer. Het waterschap probeert de bevers inmiddels te vangen om ze vervolgens dood te schieten. Er zijn inmiddels zo’n twintig beesten gedood. Bent u voor het doodschieten van bevers of vindt u dat hartstikke zielig? Ik zou even checken wat het beverbeleid van uw waterschap is.

Bomen, dijken, protest

Laatst fietste ik langs een dijkje in Amsterdam waaraan ik ooit heb gewoond. Werklui waren bezig gaten in de dijk te boren, er buizen in te slaan en daar kabels doorheen te trekken. Op deze manier willen ze de dijk sterk genoeg maken voor de toekomst. Een aantal jaren geleden was er nog een heel ander plan voor deze dijk. De prachtige bomen die erop stonden, zouden worden gekapt omdat de wortels voor scheuren en erosie zorgden. Dit, zo was de vrees, zou tot dijkdoorbraak kunnen leiden. Massaal buurtprotest voorkwam de bomenkap. Nu is er dus een mooie technische, maar waarschijnlijk dure oplossing bedacht om de bomen te redden en de dijk veilig te houden.

Beleid voor dijken, bomen en bevers wordt – onder andere – bepaald door het waterschap. Een orgaan waarvoor we binnenkort stemmen. Maar wie wil wat? Geen idee, maar het is misschien net iets relevanter dan de cola-tic van Öztürk.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal