Zonde om plastic maar één keer te gebruiken en dan weg te flikkeren

TeunColumns & verhalen

plastic bekertjes

Het is tijd dat we stoppen met al het overbodige verpakkingsmateriaal. Gelukkig worden er op dit terrein langzaamaan kleine successen geboekt. De ban die de overheid enkele jaren geleden op plastic tasjes afkondigde, was daar al een voorbode van.

Toen winkeliers werd verplicht geld te vragen voor plastic tasjes, was het geklaag niet van de lucht. Het sloeg allemaal nergens op, het was – hoe kan het ook anders – betuttelend, en het zou niets uithalen. Niets bleek minder waar. De maatregel was al vrij snel een groot succes: het aantal plastic tasjes dat werd verkocht (en na eenmalig gebruik weggegooid) nam drastisch af en tegenwoordig is het voor veel mensen doodnormaal om een eigen boodschappentas mee te nemen naar de winkel.

Komkommercondooms

Nu worden dus de verpakkingen aangepakt. Zo heeft Albert Heijn aangekondigd biologische groente en fruit niet langer in plastic te gaan verpakken (wanneer eigenlijk? Nu zie ik er nog steeds bijkans gevacumeerde paprika’s en ecokomkommers die strak in condooms zitten), in tal van supermarkten verkopen ze herbruikbare zakjes die mensen ook echt gebruiken voor fruit, groente en broodjes en bij veel bakkers kun je terecht met een stoffen broodzak. Bij afhaalkoffiezaakjes wordt het gebruikelijker om je eigen koffiebeker mee te nemen en soms krijg je zelfs korting als je dit doet.

Toch zijn we er nog lang niet. Toen ik laatst bij een benzinepomp mijn eigen koffiebeker aan de vrouw achter de balie gaf, keek ze mij vreemd aan: ‘U wilt het hierin?’ Toen ik bevestigend antwoordde, pakte ze een kartonnen bekertje, schonk de koffie erin, goot de warme drank over in mijn meeneemexemplaar en gooide haar eigen wegwerpbekertje weg. Daar schiet natuurlijk niemand iets mee op.

Schrikbarende hoeveelheid plastic

Verder gaat het terugdringen van verpakkingsmateriaal ook maar langzaam. Thuis scheiden we – naast ons huisvuil – papier, glas en plastic. De hoeveelheid plastic die wij als gezin verzamelen is schrikbarend. Ik denk dat er elke week wel een grote vuilniszak naar de plasticbak gaat. Ongelooflijk veel groente en fruit zit in plastic, maar ook vleesvervangers, en (als je het bij de supermarkt koopt) vlees.

Een steen des aanstoots bij ons thuis zijn de kruiden. Munt, dille, koriander en peterselie: allemaal in kleine hardplastic bakjes. Het voelt verschrikkelijk om die na één keer koken te moeten weggooien. Natuurlijk, op de markt en bij veel Turkse winkeltjes kun je die kruiden voor veel minder geld en zonder verpakking kopen en als het kan, zou ik dat zeker doen. Maar na kantooruren ben je toch vaak op de supermarkt aangewezen. Zelfs de hyperverantwoorde natuurlijke supermarkt voor de goede mensen, Marqt, verkoopt zijn kruiden in dat keiharde plastic. Kan dat niet anders, jongens? Jullie zijn toch van ‘echt eten’?

Hergebruiken

Plastic is een prachtig materiaal. Het is alleen zonde om het maar één keer te gebruiken en dan weg te flikkeren. Als we zuinig met onze energie willen omspringen, moeten we onze materialen meermalen gaan gebruiken. Eigen tassen, zakjes en bekers meenemen, potten en flessen hervullen en natuurlijk nooit, nooit, nooit, plastic waterflesjes kopen. Dit wordt de tijd van het hergebruik. Winkels help ons daarbij!

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal