Lijden onze varkens werkelijk onder de handelsoorlog met China?

TeunColumns & verhalen

Een tekening van een varken dat op de rug ligt met de poten vastgebonden en plakband over de mond

‘Varkens dupe van handelsoorlog tussen China en Brussel’, las ik op de site van BNR. Ik vond de kop intrigerend. Om het modern te zeggen: ‘Hoe dan?’ Worden die varkens, die toch vaak als slim worden aangemerkt, gedwarsboomd in hun handel in moderne elektronica? Of worden de leefomstandigheden van de lieve knorrende beesten, die in hun megastallen nu kennelijk nog leven als God in Frankrijk, door het economisch geschil opeens veel beroerder? Zou hun bewegingsruimte opeens worden ingeperkt? Voor de handelsoorlog was die namelijk een ruime 0,8 meter per dier in de gangbare varkenshouderij en maar liefst 1 vierkante meter met één Beter Leven-ster.

Handelsoorlog met China

Nu is het gemiddelde varken behoorlijk groot, dus het is maar de vraag of zo’n beest de kont wel kan keren op zo’n klein metertje, laat staan of hij kan rusten, wroeten eten en mesten, wat hij het liefst allemaal op verschillende plekken in zijn eigen ruimte wil doen. Dus misschien is het allemaal helemaal niet zo français royal als ik eerder schetste, maar wellicht wordt de hele situatie nog beroerder door die vermaledijde handelsoorlog. Wat is er aan de hand? Ik lees verder.

Er is gedoe over de import van Chinese auto’s naar Europa. Brussel wil daar importbelasting op heffen en als wraak doen de Chinezen nu moeilijk doen over Europees varkensvlees. Ze willen een onderzoek omdat ze vinden dat er zoveel van dat vlees (met staatssteun) op hun markt terechtkomt dat er sprake is van dumping.

Heel veel varkensvlees naar China

In een ander artikel van BNR lees ik (pas op voor de BNR: varkens-rabbit hole, mensen!) dat er inderdaad ontzettend veel varkensvlees vanuit de EU die kant op gaat: ‘Vorig jaar bedroeg de totale import van varkensvlees 1,7 miljard, het leeuwendeel daarvan komt voor rekening van Spanje, Denemarken en Nederland. Nederland is een van de grootste vleesexporteurs.’

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik dat las. Nederland? Dat kan niet waar zijn. Had ik niet laatst in een column beschreven dat Caroline van der Plas in Op1 betoogde dat wij eigenlijk nauwelijks vlees exporteerden, omdat alles wat binnen een straal van zeshonderd kilometer verkocht wordt in feite een streekproduct is? En dat ze echt af wilde van het beeld dat alles nu naar China gaat? Komen die verrekte Chinezen toch opeens weer met dat beeld aanzetten!

Misschien kan ze de aanstaande BBB-landbouwminister Femke Wiersma naar Bejing sturen om met de vuist op tafel te slaan: ‘Dat beeld moet weg! Onze varkens zijn een streekproduct, waar ook ter wereld!’

Arme, arme varkens

Maar waarom is de handelsoorlog nou zo vervelend voor die dieren? Komt-ie: ‘De Chinezen zouden de import strenger kunnen controleren en dat kan leiden tot bedorven vlees (van al geslachte en dus dode dieren, TvdK) bij aankomst. Als de markt wegvalt, moeten we deze producten naar andere markten brengen of ze minder waard maken, bijvoorbeeld als meststof.’ Dit zou kunnen leiden tot een omzetdaling van 50 procent.

Dit is natuurlijk, ook al zegt de schrijver van het artikel het niet expliciet, ook best vervelend voor onze boeren. Maar toch vooral: arme, arme varkens.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant

Afbeelding: OpenClipart-Vectors via Pixabay

Deel dit bericht