Archief Johan van der Keuken naar Fotomuseum: ‘Met zijn overlijden is zijn werk niet weg.’

TeunIn de media

Teun van de Keuken bij Spraakmakers NPO Radio1 juli 2019

Teun vertelt bij Spraakmakers op NPO Radio 1 over de verhuizing van het archief van zijn vader Johan van der Keuken, fotograaf en filmmaker, naar het Nederlands Fotomuseum. Daar in Rotterdam staat voor 2021 ook een grote expositie in de planning.

‘Ik vind het fantastisch dat het verhuist,’ vertelt Teun aan presentator Ghislaine Plag. Het werk wordt er goed geconserveerd en mooi digitaal opgeslagen. ‘Fotografie is heel kwetsbaar materiaal, dus als je er niks mee doet dan valt het gewoon uit elkaar.’

‘Mijn vader was een echte kunstenaar en kunstenaars die willen toch ook altijd voortleven. En dat lukt toch aardig.’

Wij zijn 17

Op zijn zeventiende publiceerde Johan van der Keuken het fotoboek Wij zijn 17 (1955) waarvoor hij zijn klasgenoten, vrienden fotografeerde. Teun vertelt dat tot dan toe het beeld bestond van de jeugd als bestaande uit frisse jonge types. Zijn vader liet juist een heel andere kant zien:

‘Nou jong waren ze wel, maar hier zag je dus allemaal jongens en meisjes van 17 een beetje depressief uit het raam kijken, sigaren roken, pijpen roken, duidelijk met allemaal existentiële twijfel. Dat werd ook mooi zwart-wit in beeld gebracht. Dus dat was een heel somber beeld eigenlijk. Dat boek sloeg in als een bom.’

Van der Keuken werkte steeds in hele minimale omstandigheden, vertelt Teun, geld interesseerde hem niet. ‘Hij wilde zijn werk maken, dat vond hij het belangrijkste.’

Anders dan anderen

Over zijn jongere jaren schreef Teun in 2017 nog Goed Volk, een roman over zijn wat atypische jeugd in Amsterdam. ‘Wij waren anders dan anderen,’ zo omschrijft Teun zijn familie in de radio-uitzending.

Als jonge jongen ging hij wel eens mee als zijn vader ging draaien. Maar toch is Teun zelf niet echt een man van het beeld geworden. ‘Ik ben meer van het vragen stellen, het tot de kern van de zaak doordringen.’ Van zijn vader kreeg hij in ieder geval mee dat je dit soort werk kán doen.

Luister, of kijk, hier het radiofragment terug. Het gesprek vond plaats op dinsdag 16 juli 2019 bij het programma Spraakmakers op NPO Radio 1, met Ghislaine Plag als presentator.

Afbeelding: Screenshot uitzending Spraakmakers van 16 juli 2019

Deel dit verhaal