Nieuwsshow: Johan van der Keuken als moderne Rousseau

TeunIn de media

Uitsnede van de kaft van het boek Goed Volk door Teun van de Keuken

In het zaterdagochtendradioprogramma Nieuwsshow bespreekt Jeroen Vullings Goed Volk. Teuns vader was eigenlijk een soort moderne Jean-Jacques Rousseau. Deze 18e-eeuwse Franse filosoof schreef Emile, een pedagogische studie over het opvoeden van kinderen. Maar in zijn persoonlijke leven bakte Jean-Jacques er weinig van.

Bij de vader van Teun, filmmaker Johan van der Keuken, ‘een icoon van mensen die het goed voorhadden met de wereld’, zien we hetzelfde: ‘Zoals je dat vaak ziet met mensen die de wereld willen verbeteren, verliezen ze daarbij wel eens het oog voor hun intimi, voor hun eigen kleine kring, voor hun gezin.’

Vullings zegt dat hij tijdens het lezen van Goed Volk medelijden voelde met de jonge Teun die tussen twee werelden verkeert: enerzijds het linkse elitaire thuisfront en anderzijds het volkse levensgevoel dat hij op zijn school aantreft. De kinderen op Teuns basisschool mochten snoep eten, kregen warmte van hun ouders en hadden überhaupt aanwezige ouders: Teuns ouders daarentegen reisden de wereld rond om het leed in verre landen te documenteren, de kinderen thuis achterlatend.

Vullings vindt Goed Volk een mooie roman en een gelukte antropologische excursie door het linkse levensgevoel van de jaren zeventig, waarin bezoeken aan ‘afschuwelijke veganistische winkels waar mensen stinken en eruitzien alsof ze bloedarmoede hebben’ dodelijk en vilein besproken worden. Goed Volk is ‘een heel groot genoegen om te lezen’.

Mieke van der Weij merkt op dat Teun van de Keuken er toch nog wel heel goed is uitgekomen en dat er de laatste tijd ineens wel veel wordt afgerekend met de jaren zeventig. Maar misschien lag dat ook wel vooral aan de jaren zeventig, zegt Vullings. Het is goed dat in de literatuur ‘met bezonken wijsheid’ wordt teruggeblikt op de modieuze verdwazingen van een tijdperk.

Luister de gehele bespreking van zaterdag 18 februari 2017 door Jeroen Vullings terug op de website van de Nieuwsshow.

Jeroen Vullings schreef ook een recensie van Goed Volk voor Vrij Nederland.

Het boek Goed Volk is te koop in de boekhandel en online.

Deel dit bericht