Au pairs goed voor culturele uitwisseling? Uitbuiting zal je bedoelen

TeunColumns & verhalen

Uitbuiting, een poppetje draagt drie grote zakken met geld, het poppetje ernaast heeft er maar eentje

Buitenlanders en cultuur zijn niet in de mode, maar als we die twee kunnen combineren om vreemdelingen goedkoop rotklusjes te laten doen, dan knijpen we graag een oogje toe. In een spotje van Nina.care spraken twee mannen licht geaffecteerd over de au pair: ‘Thomas! Hoe is het? En met jullie nieuwe au pair?’ ‘Ze is echt super leuk en de kindjes zijn echt dol op haar. We hebben zo veel meer rust in huis.’ ‘Gaaf concept die culturele uitwisseling.’ ‘Nou echt! En 500 euro per maand is zoveel goedkoper dan we betaalden bij de opvang’.

Au Pairs en ‘culturele uitwisseling’

Kennelijk bestaat er een mogelijkheid jonge mensen tijdelijk naar Nederland te halen voor ‘culturele uitwisseling’. Ze komen hierheen om over onze cultuur te leren en iets van hun eigen cultuur te delen. Het heeft grotendeels een vrijwillig, niet-commercieel karakter. Pre-Schoof vonden we dat een mooi streven.

Inmiddels hebben talloze au pairbureaus hun bedrijfsmodel op deze regeling gebouwd. Ze halen mensen hierheen als vrijwilliger, die geen salaris, maar zakgeld krijgen en laten ze hard werken. Omdat het officieel om een uitwisseling gaat, mogen ‘de taken die uw au pair zal verrichten binnen uw gezin geen doel op zich zijn’. Daarom moet het gastgezin ook af en toe een cultureel uitstapje organiseren. Toch zullen de bureaus en de klanten voornamelijk opgetogen zijn over de goedkope oppas in huis.

Nina.care

Bij Nina.care betaal je 500 euro per maand plus kost en inwoning voor dertig uur werken in de week. Daarvoor levert Nina toppers: ‘Naast het feit dat we een VOG, legalisatie van de geboorteakte en een medische keuring eisen, vragen we onze au pairs ook nog het hemd van het lijf. We kunnen het ons kunnen veroorloven extra kieskeurig te zijn en alleen de allerbesten door te laten.’ Leve de culturele uitwisseling.

Complete Au Pair rekt het begrip ‘goede doel’ op

Complete Au Pair, dat gespecialiseerd is in Filipijnse au pairs, legt het zo uit: ‘De au pair is een vrouw* (*kan ook een man zijn) van tussen de 18 en 25 jaar oud, die in het kader van culturele uitwisseling aan een Nederlands gastgezin als volwaardig gezinslid gaat deelnemen. Filipijnse au pairs staan bekend om hun uiterst lieve, verantwoordelijke, bescheiden, betrouwbare en zorgzame karakter.’

En de uitwisseling: ‘Het gastgezin en de au pair worden door deelname een geweldige ervaring rijker. Zo draagt het gastgezin bij aan het goede doel om de au pair de kans te geven het bijzondere Nederland en de Nederlandse cultuur te ervaren. Het gastgezin maakt kennis met de bijzonder liefdevolle en zorgzame Filipijnse cultuur.’ Knap hoe het begrip ‘goede doel’ wordt opgerekt.

Een au pair voor 2,50 per uur!

Moeten die au pairs ook nog iets doen? ‘Ter compensatie voor de faciliteiten** ( **kost- en inwoning, reiskosten, verzekering en zakgeld van tussen de 300 en 340 euro per maand), draagt de au pair maximaal dertig uur per week bij aan taken binnen het gezin. De taken zijn bijvoorbeeld stofzuigen, opruimen, koken, of de hond uitlaten. Ook is een au pair uitstekend geschikt om op kinderen te passen of naar school te brengen.’

Je maakt een bedje op, laat de au pair mee-eten met de maaltijd die zij/hij zelf heeft gekookt en voor dertig uur per week werken krijgt hij/zij 300 euro per maand. Dat is 2,50 euro per uur! Uitbuiting is een betere term dan culturele uitwisseling.

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant

Deel dit bericht

Afbeelding: Benoît DE HAAS via Pixabay