Ben je goed bezig met de Goed Bezig!-reep?

TeunColumns & verhalen

Ieder mens kan weleens een schouderklopje gebruiken. Een aanmoediging. Zeker in deze tijd van het jaar – nu het overhemd wat steviger om de buik spant en de motivatie om daaraan wat te doen al niet meer zo krachtig is als op het moment dat dit goede voornemen werd uitgesproken – is het fijn als iemand je steunt in je vasthoudendheid.

Het enige wat je nodig hebt om te blijven sporten en van de ongezonde rommel af te blijven, is iemand die zegt: ‘Goed bezig.’ In mijn fantasie fluistert de doorgaans zo strenge sportinstructrice dat met zwoele stem in mijn oor, maar ik gun u uw eigen beelden.

Daarom is Goed Bezig! zo’n briljante productnaam. Welke andere etenswaren complimenteren je nou vanuit het supermarktschap? Als ik die reep zie liggen, voel ik mij toch een beetje gestreeld. Soms bedank ik hem. Zachtjes, opdat niemand mij hoort.

Wat bedoelt fabrikant Bolletje er eigenlijk mee? Wie is er goed bezig? En wanneer? Het moet iets met de reep zelf te maken hebben. Teksten op verpakkingen gaan nu eenmaal over de spullen in die verpakkingen. Kennelijk is degene die Goed Bezig! koopt en opeet goed bezig. Maar waarom? Ik kocht een Goed Bezig!-cranberryreep, die voor een kwart uit suiker bestaat. 25 gram per 100 gram! Dat is reuze ongezond en maakt je dik. Slecht bezig, zou ik zeggen.

Hoe verklaart Daan Salari van Bolletje dit? Ik belde hem.

Goed Bezig! klinkt alsof het gezond is, maar dat is dus niet zo?
‘Het is heel moeilijk te duiden of iets gezond is of ongezond.’

Een reep die voor een kwart uit suiker bestaat, is niet gezond.
‘Het is inderdaad relatief veel suiker, maar dat komt ook doordat het een gebakken product is. Daar heb je nu eenmaal suiker voor nodig. Dat is gewoon een feit.’

Ik heb geen bezwaar tegen het product, ik heb bezwaar tegen de naam Goed Bezig!.
‘Dat slaat vooral op het honderd procent natuurlijke.’

Je kunt ook rotzooi uit de natuur halen, dat wil niet zeggen dat het goed is.
‘Ja, dat kan, maar zo kun je alles betwisten.’

Eigenlijk is het dus een koekje dat de suggestie wekt dat je goed bezig bent als je het koopt?
‘Het is geen koekje, het is een graanreep.’

Een graankoekje, een mueslikoekje…
‘Dan kun je alles wel een koekje noemen.’

Een gebakken product met zoveel suiker dat je eet als een snack lijkt mij een koekje.
‘Wij hebben zelf ook liever dat er minder suiker in zit, maar dat is gewoon moeilijk.’

Bent u het met mij eens dat mensen die denken dat ze goed bezig zijn als ze die cranberryreep eten, het mis hebben? Dat het niet echt gezond is?
‘Die zijn wel goed bezig, alleen vinden wij ook dat het nog beter kan. Dat zijn we met u eens. Daar werken we ook aan.’

Als u vindt dat het beter kan, dan vindt u eigenlijk dat u redelijk bezig bent, maar nog niet echt goed.
‘Bij sommige producten misschien wel.’

Bij de cranberryreep?
‘Ja.’

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

Deel dit verhaal