Bij Jinek: Over zielige apen die kokosnoten moeten plukken

TeunIn de media

Teun van de Keuken bij Jinek over apenarbeid in de kokosnootindustrie in Thailand

In Thailand worden apen op vreselijke wijze gedwongen om kokosnoten te plukken voor de kokosmelk die wij eten. Hello Fresh stopt daarom, na aandringen van dierenrechtenorganistatie PETA, geen Thaise kokosmelk meer in hun maaltijdboxen.

Apen die kokosnoten plukken

Teun vertelt dat de noten in de lagere bomen kunnen worden geoogst door mensen met stokken. Maar voor de hogere noten zijn apen nodig. Van dit werk worden de makaken agressief en gek. Met de Keuringsdienst van Waarde maakte Teun er eerder eens een ontluisterende uitzending over.

Kun je op het label van een blik kokosmelk eigenlijk zien of er apen zijn gebruikt bij de oogst? Dat blijkt helaas ondoenlijk. Teun laat een blikje zien, met erop het logo: ‘no monkey business’. Maar dat zegt weinig. ‘Mensen plakken ook gewoon zelf dingen erop, en dan denk je als argeloze consument: oh, dat is goed, maar dat zegt eigenlijk niks.’ Er zitten ook zoveel schakels tussen de fabriek en het plukken van de kokosnoten, dat ze in de fabriek eigenlijk niet meer weten waar die kokosnoot oorspronkelijk vandaan komt.

De inzet van apen zie je voornamelijk in Thailand; daar gaan ze nu wel langzaam over op lagere bomen waarbij geen apen meer nodig zijn om de noten te oogsten.

Maar varkens zijn ook ontzettend intelligent

Na een campagne van dierenrechtenorganisatie PETA is Hello Fresh gestopt met Thaise kokosmelk. Op zich vindt Teun het een goede beslissing, maar hij vraagt zich af of dit betekent dat Hello Fresh ook door de rest van hun assortiment is gegaan.

‘Want wij vinden dit natuurlijk verschrikkelijk, en we vinden het ook heel erg lieve dieren, intelligente dieren. Maar bijvoorbeeld varkens zijn ook ontzettend intelligente dieren. Je moet ze maar eens in de ogen kijken, daar krijg je menselijke gevoelens bij.’ Teun bespeurt wat selectieve verontwaardiging.

Kijk de aflevering van Jinek terug

Ook te gast om te spreken over apenarbeid is Iris de Winter, directeur van het Apenheul Natuurbehoudfonds. Bekijk de gehele aflevering van 8 maart 2023 hier terug op Videoland.

En lees hier de column die Teun eerder schreef over apenarbeid in de kokosnotenindustrie: Houden we meer van dieren dan van onze medemens?

Afbeelding: Screenshot uitzending Jinek van 8 maart 2023