Bij Renze: ‘Tata Steel heeft ons klem’

TeunIn de media

Teun van de Keuken aan tafel bij Renze op 28 mei 2024 over Tata Steel

Teun is terug aan de bar bij talkshow Renze en bespreekt zijn nieuws van de dag.

Wat moeten we toch met Tata Steel?

In politiek Den Haag werd niet alleen de nieuwe premier Dick Schoof gepresenteerd, ook werd er een debat gevoerd over Tata Steel. Omwonenden hebben de Nederlandse staat aangeklaagd, en niet zonder reden. Tata Steel is niet alleen één van de grootste werkgevers van Nederland, maar ook één van de meest vervuilende werkgevers, vertelt Teun.

Het bedrijft stoot heel veel CO2 uit en omwonenden worden ziek. ‘Mensen in de omgeving van Tata Steel leven korter dan mensen in de rest van Nederland. Mensen krijgen ernstige ziektes. En ja, er is dan gewoon de grote vraag: wat moeten we daar nou eigenlijk mee?

Tata Steel heeft ons klem

In het verleden is niet gebleken dat Tata hier nou heel veel aan wilde doen. Er is nu wel een soort plan, vertelt Teun. Het afgelopen kabinet zou namelijk veel geld gaan steken in Tata. Maar wil het komende kabinet dat ook nog wel?, vraagt Teun zich af.

‘Het enige probleem is, als Tata Steel zegt: ja jongens, dit gaat ons nu te veel geld kosten, dan gaan ze weg. Dan ligt daar een enorm terrein dat voor nog vele miljarden meer gereinigd moet worden en dan kan je niet zomaar zeggen: Tata Steel, jij bent de vervuiler, want dat gaat al over tientallen jaren. Ze hebben ons klem eigenlijk.’

Harde voorwaarden

Teuns oplossing zou zijn wél geld te geven aan Tata, maar daar tegelijk harde voorwaarden aan te verbinden.

‘De gezondheid van de bewoners moet toch echt voorop staan.’

Aan tafel

In de rest van de uitzending praat Teun nog mee aan tafel. Daar zitten ook Floor Bremer en Wouter de Winther die het hebben over Dick Schoof als de nieuwe minister-president. Saskia Belleman spreekt over de rechtszaak tegen FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. En kickbokser Jamal Ben Saddik bespreekt zijn schorsing door organisator GLORY.

Renze terugkijken

Bekijk de aflevering van Renze van dinsdag 28 mei 2024 hier terug op Videoland.

Afbeelding: Screenshot uitzending Renze van 28 mei 2024

Deel dit bericht